Kymmeniä ihmisiä kuollut kirkko- ja moskeijahyökkäyksessä Burkina Fasossa

Länsi-Afrikan Burkina Fasossa sekä muslimit että kristityt ovat joutuneet terrori-iskujen kohteiksi rukoushetkissään eilen. 

Maan itäosassa kuoli kymmeniä muslimeja hyökkäyksessä moskeijaan, ja koillisosassa puolestaan menetti henkensä ainakin 15 ihmistä iskussa katoliseen kirkkoon.

Asemiehet hyökkäsivät moskeijaan Natiaboanissa sunnuntaina kello viiden aikaan aamulla, minkä seurauksena useita kymmeniä kuoli, kertoi turvallisuuslähde uutistoimisto AFP:lle.

Paikallinen lähde lisäsi, että useimmat uhrit olivat aamurukouksiin saapuneita miehiä.

Natiaboani on maaseutuyhteisö noin 60 kilometriä etelään Fada N'Gourmasta, Burkina Fason itäisen alueen suurimmasta kaupungista. Aseelliset ryhmät ovat hyökänneet säännöllisesti Fada N'Gourmaan vuodesta 2018 lähtien.

Hyökkäys katoliseen kirkkoon tapahtui Essakanen kylässä, joka sijaitsee niin sanotun kolmen rajan vyöhykkeellä maan koillisosassa lähellä Malin ja Nigerin rajoja.

Alustavien tietojen mukaan 15 ihmistä kuoli ja kaksi haavoittui. Asiasta kertoi kirkon edustaja tiedotteessa.

Sunnuntainen hyökkäys on viimeisin Essakanen lähiseudulla tapahtuneista hirmuteoista, joista on syytetty jihadistiryhmiä. Osa hyökkäyksistä on kohdistunut kristillisiin kirkkoihin, kun taas osassa on siepattu papistoa.

Tuhansia kuollut väkivaltaisuuksissa

Läntisessä Afrikassa sijaitseva Burkina Faso on osa laajaa Sahelin aluetta, jossa on taisteltu lisääntyvää väkivaltaista ääriliikehdintää vastaan aina Libyan vuoden 2011 sisällissodasta lähtien. Sisällissotaa seurasi myös islamistien vallankaappaus Malissa vuonna 2012.

Burkina Fason ja Nigerin puolelle jihadistikapinallisuudet ovat levinneet vuodesta 2015 lähtien.

Kun kapteeni Ibrahim Traore kaappasi vallan Burkina Fasossa vuonna 2022, kyseessä oli jo maan toinen vallankaappaus alle vuoteen. Kummankin vallankaappauksen taustalla oli tyytymättömyyttä siihen, kuinka hallituksen oli katsottu epäonnistuneen jihadistisen väkivallan tukahduttamisessa. 

Noin 20 000 ihmistä on saanut surmansa väkivaltaisuuksissa Burkina Fasossa ja yli kaksi miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Juttua päivitetty 26.2.2024 kello 14.14 tiedoilla siitä, että myös muslimit joutuivat terrori-iskujen kohteiksi.

Lue myös:

    Uusimmat