Mainos

Aiemman presidentin pikkuveli Gotabhaya Rajapaksa julistautui presidentinvaalien voittajaksi Sri Lankassa – radikaalien buddhistimunkkien ryhmään yhdistetyn miehen valtaannousu huolestuttaa monia

Sri Lankassa entinen puolustusministeri ja aiemman presidentin pikkuveli Gotabhaya Rajapaksa, 70, on julistautunut eilen pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi.

Toinen ennakkosuosikki Sajith Premadasa on uutistoimisto AFP:n mukaan tunnustanut häviönsä. Vaaleissa oli yhteensä 35 ehdokasta. Premadasa oli maan valtapuolueen ehdokas.

– On minulle etuoikeus kunnioittaa äänestäjien päätöstä ja onnitella herra Rajapaksaa hänen tultuaan valituksi Sri Lankan seitsemänneksi presidentiksi, Premadasa sanoi.

Rajapaksan tiedottaja arvioi voittajan ääniosuuden nousevan noin 54 prosenttiin.

Gotabhaya Rajapaksan veli Mahinda Rajapaksa toimi Sri Lankan presidenttinä vuosina 2005–2015. Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet veljeksiä sotarikoksista Sri Lankan liki 40-vuotisen sisällissodan loppuvaiheessa.

Sri Lankan muslimivähemmistö on pelännyt, että Rajapaksan voitto ajaisi heidät entistä ahtaammalle.

Presidentinvaalien äänestykseen kerrottiin sujuneen lauantaina pääosin rauhallisesti. Vakavin välikohtaus nähtiin saarivaltion luoteisosassa, missä äänestäjiä kuljettaneita linja-autoja joutui väijytykseen.

Muslimit huolissaan Rajapaksan voitosta

Asiantuntijat arvioivat aiemmin, että jos Gotabhaya voittaa vaalit, hän todennäköisesti nostaa veljensä pääministeriksi. Rajapaksojen klaanin paluu valtaan aiheuttaa pelkoa erityisesti Sri Lankan muslimivähemmistössä, joka on ollut muutenkin ahtaalla pääsiäisen terrori-iskujen jälkeen.

Ääri-islamistiset terroristit tappoivat yhteensä yli 250 ihmistä muun muassa hotelleihin ja kirkkoihin kohdistuneissa iskuissa. Iskujen jälkeen monet muslimien omistamat yritykset joutuivat kostohyökkäysten kohteiksi.

Gotabhaya Rajapaksa on nimennyt ääri-islamismin vastaisen taistelun yhdeksi tärkeimmistä vaalilupauksistaan. Hänet on myös liitetty radikaalien buddhistimunkkien ryhmään, joka pitää vähemmistöjä uhkana. Sri Lankan väestöstä enemmistö, noin 70 prosenttia, on buddhalaisia. Muslimeja on noin kymmenen prosenttia.

Länsimaat ja Intia ovat huolissaan siitä, että Rajapaksojen johdossa Sri Lanka lähenisi jälleen Kiinaa. Mahinda Rajapaksan kaudella Kiina antoi maalle miljardilainoja ja Sri Lanka jopa päästi kiinalaiset sukellusveneet satamiinsa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja