Mainos

Aids ei tapa kuin 1990-luvulla: "Hoito on paras ehkäisy"

Aids ei ole enää sellainen tappaja kuin pari vuosikymmentä sitten. Lääkehoito on kehittynyt, ja aikaisin hoitoon hakeutuva voi käytännössä elää normaalin elämän.

– Hoito on paras ehkäisy, toteaa Centers for Disease Control and Preventionin Sambian maajohtaja Lawrence Marum. Keskus toimii Sambian pääkaupungissa Lusakassa Yhdysvaltain suurlähetystön yhteydessä ja tukee Sambian hallitusta muun muassa taistelussa hiviä vastaan.

Itsensä testauttaminen ja omasta hiv-tartunnasta tietäminen ovat elintärkeitä sekä oman terveyden että taudin leviämisen kannalta. Marum selittää, että kun ihminen saa oikeaa lääkehoitoa, virustaso hänen kehossaan alenee lähes nollaan, jolloin myös tarttuvuus katoaa lähes kokonaan.

– Tiedämme myös, että ihmiset, jotka tietävät olevansa positiivisia, käyttävät säännöllisemmin kondomia kuin ne, jotka eivät tiedä tartunnastaan. Lisäksi ihmiset, jotka ovat kertoneet taudista perheelleen, ottavat lääkkeet säännöllisemmin kuin ne, jotka salaavat positiivisuutensa.

Hivin parissa 25 vuotta työskennellyt Marum uskoo epidemian taltuttamiseen vahvemmin kuin koskaan.

– Epidemia voidaan saada kuriin vielä tällä vuosikymmenellä, kunhan yhteistyö ja investoinnit jatkuvat.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka tartunnat saataisiin kuriin, hivin aiheuttama taakka on raskas kannettavaksi vielä ainakin yhden sukupolven ajan. Esimerkiksi Sambian noin 15 miljoonasta asukkaasta yli miljoonan arvioidaan tarvitsevan hoitoa koko loppuelämänsä ajan. Maassa on myös 600 000 lasta, joiden ainakin toinen vanhempi on kuollut aidsiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.