Mainos

Ahtaus ja ruuhkat kiusaavat matkustajia Helsinki-Vantaalla

Vastaremontoitu Helsinki-Vantaan lentokenttä on edelleen paikoin liian ahdas. Ruuhkat kiusaavat matkustajia erityisesti terminaalissa 1 eli entisessä kotimaan terminaalissa. Vanhan jaon muuttaneen remontin jälkeen terminaalin suurin käyttäjä on Blue1, jonka mukaan terminaali on jo käymässä ahtaaksi.

- Terminaalia pitää laajentaa ehdottomasti. Me käymme hyvässä hengessä keskustelua Finavian kanssa ja toivottavasti saadaan vielä jonkin näköinen päätös tänä vuonna, kertoo Blue1:n viestintäjohtaja Tom Christides.

Finavian mukaan terminaalien laajennussuunnitelmat ovat olemassa mutta rakennustöihin ei ryhdytä ennen kuin taloustilanne näyttää lupaavammalta.

- Finavia varmasti kasvattaa terminaalikapasiteettiaan siinä vaiheessa, kun positiivinen talouskehitys antaa siihen mahdollisuuden tai kasvun ennuste on riittävän uskottava, muotoilee Finavian apulaisjohtaja Esa Siponen.

Papereissa ykkösterminaalin laajennus on piirretty maan tasalle vanhan jatkoksi.

Turvatarkastus pahin pullonkaula

Pahimmat ruuhkat kentällä ovat aamuisin ja iltapäivisin. Turvatarkastus on ajoittain niin tukossa, että matkustajat ovat jääneet lennolta. Myös yläkertaan vievät rullaportaat on pysäytetty, jotta ihmismassa ei kasautuisi ylätasanteelle.

Christidesin mukaan turvatarkastuksen ruuhkat johtuvat pikemmin henkilökunnan vähyydestä kuin tilanahtaudesta.

- Linjoja on viisi mutta joskus vain kaksi on miehitetty, ja tästä kyllä huomautetaan joka kerta Finavialle, Christides sanoo.

Finavian mukaan ongelma ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen, että se ratkeaisi palkkaamalla lisää henkilökuntaa. Taantuma kun on tuonut lentoliikenteeseen uuden ilmiön.

- Meidän huipputunnit ovat yhä enemmän ja yhä vilkkaampia kuin aikaisemmin ja toisaalta taas hiljaiset hetket ovat todella hiljaisia. Tällaiselle toimialalle tämä on hirveän vaikea yhtälö ratkaistavaksi, Siponen sanoo.

Matkustajat kaipaavat lisää penkkejä

Matkustajien kokemukset terminaalista vaihtelevat tarpeesta riippuen.

- Ainakin tässä hallissa puuttuu paljon istumapaikkoja eli että se on sellainen iso miinus, arvioi Kittilään matkalla ollut Jaana Viitanen.

- Hiukan ahtaanoloinen, pelkkää pitkää käytävää, kommentoi Ranskan lentoa odottava Anu Haapasalmi.

Vaikka jonot ja ruuhkat ovat matkustajien näkökulmasta kiusankappaleita, Finavialle ne ovat myös lupaus paremmasta tulevaisuudesta. Talouskuopan jälkeen lentomatkustajien määrä on jo kääntynyt lievään nousuun ja Blue1 aikoo kasvattaa ensi vuonna liikennettään.

- Sitten olemme kyllä ongelmissa, jos lisää tilaa ei saada, Christides summaa.

Katso Jenny Matikaisen juttu Vantaalta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.