Ahneet vieraat ja muita kimpunheiton salaisuuksia

Ahneiden vieraiden varastelusta syntynyt kimpunheittotraditio muuntuu myös onnenkimpuksi, äitien kimpuksi ja omistuskimpuksi.

Morsiamen hääkimpun heitto juontaa juurensa 1300-luvulle, kertoo Weddingchaos.co.uk. Sekä englantilaiset että ranskalaiset uskovat tradition syntyneen omassa maassaan, joten täyttä varmuutta tavan synnystä ei ole.

Eräs tarina kimpunheiton alkuperästä alkaa häävieraiden tungettelusta: vieraat usein kulkivat morsiamen ja sulhon perässä heidän perinteiseen hääkammioon. Kammiossa miespalvelijat varastivat morsiamen sukkanauhan, jota sitten heiteltiin sängyn päädyssä istuvien vastanaineiden pään yli. Jos nauha putosi sulhasen pään päälle, sen heittäjä purjehtisi seuraavaksi avioliiton satamaan.

Monista morsiamista traditio oli nolostuttava, joten vuosien varrella se korvattiin kimpunheitolla.

Kovakouraiset vieraat

Toinen tarina kimpunheiton alkuperästä liittyy sekin vieraisiin. Vieraat yrittivät saada haltuunsa osia morsion puvusta, koska vaatekappaleen omistamisen uskottiin tuovan hyvää onnea. Morsiamet eivät varsinaisesti vastustaneet traditiota, koska hääpukua ei kuulunut käyttää kuin kerran, mutta vieraat saattoivat käydä kovakouraisiksi.

Kimpun tai sukkanauhan heittäminen halukkaille oli erilainen tapa jakaa morsion omaisuutta sitä haluaville. Heiton jälkeen morsian saattoi paeta paikalta pelastautuen näin ahneilta vierailtaan.

Pian hääkimppu kehittyi hyvän onnen symboliksi. Kimpun sekaan aseteltiin yrttejä tuomaan onnea, terveyttä ja pitkää ikää sille, joka kukat onnistuisi nappaamaan. Pian juhlien naisvieraat jo tappelivat kukista saadakseen naimaonnea.

Nykyisin yrteillä höystetty kukkakimppu on korvattu usein kymmenien, jopa satojen eurojen arvoisella taideteoksella, jonka moni morsian haluaa säilyttää. On kuitenkin olemassa luovia tapoja pitää kimpunheittoperinne elossa.

Luovia kimpunheittotapoja

Kopiokimppu

Sinkkunaisia varten voi valmistaa pienemmän kopion morsiamen kimpusta. Näin pääasiallinen hääkimppu jää vastanaineiden haltuun, ja "heittokimppu" päätyy sitä innokkaimmin tavoittelevalle.

Toivomuskimppu

Morsian heittää kimppunsa. Sen saava saa esittää yhden toiveen, ja palauttaa sitten kimpun. Sinkkuneidot voivat toivoa hyvää tulevaisuutta, lottovoittoa tai vaikkapa suukkoa komealta bestmanilta...

Onnenkimppu

Pieniä kimppuja asetellaan löyhästi yhteen suureksi keoksi. Heitettäessä kimput irtoavat toisistaan, ja näin kimpunnappaajia on yhden sijasta monta. Jokaiseen pikkukimppuun asetetaan kortti, josta löytyy jotakin onnekasta: pieni lahja, lahjakortti, lottokuponki tai aforismi. Tämä tapa muistaa useita vieraita yhtä aikaa on kehittymässä yhä suositummaksi.

Pitkän liiton kimppu

Kaikki jo naimisissa olevat parit kutsutaan tanssimaan. Kuuluttaja laskee vuosien määrää: ensin joutuvat istumaan alle viisi vuotta naimisissa olleet, sitten alle kymmenen vuotta... Pisimpään aviossa ollut pari jää jäljelle, ja saa lahjaksi kimpun. Kimpun voi lahjoittaa pisimpään naimisissa olleille myös ilman tanssia.

Morsiusneidon kimppu

Morsiamen kimpun sijaan voidaan heittää kaason tai morsiusneitojen kimppu, jos he vain tähän suostuvat!

Kukanheitto

Morsion kimpusta irroitetaan yksittäisiä kukkia, jotka heitetään yleisölle.

Puutarhakimppu

Heitettävät kukat kerätään esimerkiksi hääparin vanhempien puutarhasta. Sekaan voi sujauttaa eksoottisia kukkia, kuten orkideoja. Kukat sidotaan yhteen kauniilla nauhalla.

Terälehtipallo

Tuoreita ruusun terälehtiä piilotetaan ilmapalloon, joka päästetään leijumaan - ja sitten puhkaistaan. Katso, kuka kerää eniten terälehtiä!

Kiitoskimppu

Morsian antaa kimppunsa pois heittämättä, esimerkiksi kiitokseksi jollekin hääjärjestäjälle.

Äitien kimppu

Morsiuskimppu halkaistaan kahtia. Puolikkaat annetaan morsiamen ja sulhon äideille.

Piirileikki-kimppu

Morsiamen silmät sidotaan, ja sinkkunaiset muodostavat piirin hänen ympärilleen. Musiikin soidessa morsian pyörii toiseen suuntaan, ja naisten piiri kulkee toiseen suuntaan. Kun musiikki lakkaa, morsian ojentaa kimpun naiselle, joka sillä hetkellä seisoo hänen edessään.

Omistuskimppu

Morsian omistaa kimpun rakkaalle läheiselle, joka ei syystä tai toisesta voi olla paikalla juhlissa. Kimppu ja kyseisen läheisen kuva asetetaan pienelle pöydälle. Mikäli omistuskimpun saaja on kuollut, kukat voi sirotella hänen haudalleen seuraavana päivänä.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Weddingchaos.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat