Mainos

Ähky uhkaa joulun ahmijaa

Jokajouluinen uutistapahtuma on taas käsillä: ylensyöneet tulvivat teveyskeskusten päivystykseen. Asiantuntijat toki toppuuttelevat, ettei kyse ole sentään mistään tulvasta. Jos ottaa heidän neuvoistaan vaarin, välttyy ähkyltä tykkänään.

Sellaista diagnoosia ei ole olemassakaan kuin ylensyönti, mutta vatsavaivaisia ja närästyspotilaita hakeutuu hoitoon jouluna hieman muuta aikaa enemmän. Syyksi esitetään paitsi ajankohdan ylenpalttisia syöminkejä ja juominkeja mutta myös joulustressiä.

Ei vahvaa ja sitäkin vähemmän

Siitähän kaikki alkaa, että ruokaa ahmitaan ihan liikaa ja aivan liian nopeasti. Jos se on mausteista ja rasvaista, tilanne pahenee. Alkoholia päälle ja soppa on valmis.

Apulaisylilääkäri Timo Lukkarinen Haartmanin päivystyksestä Helsingistä listaa pahimpia: tuliset ja maustetut ruuat, jopa väkevä sinappi, alkoholi joista glögi jouluisimpana, kofeiini ja myös suklaa ja tomaatti. Ruoka on rasvaista, ja kuidutkin tuppaavat unohtumaan.

– Kannattaa syödä hitaasti, ajan kanssa, pieniä suupaloja, niin kylläisyyden tunne tulee herkemmin. Lautanen kerrallaan ja taukoa lautasten välillä, Lukkarinen sanoo.

Oireet saattavat säikäyttää

Pääosin ihmiset huomaavat itse, että nyt on tullut ylensyötyä ja mitäpä siinä muuta kuin olla syömättä enempää. Olo on todennäköisesti helpompi seisaaltaan kuin maatessa. Aattoiltana nukkumaanmenon jälkeen tulevat ensimmäiset jouluähkyiset päivystyksiin.

Lääkärin pakeille hakeudutaankin usein juuri siksi, että oireiden pelätään kertovan jostain muusta kuin ahmimisesta. Yleensä perusterveen ihmisen ei kannata epäillä sen vakavampia, mutta esimerkiksi diabeetikkojen on syytä seurata itseään herkemmin. Vatsavaiva saattaa olla oire jostain vakavammasta.

Menee ohi odottamalla

Ähkyn lääkkeeksi lääkärillä ei ole paljon muuta ohjetta kuin odottaa. Lääkäri Lukkarinen sanoo, ettei ketään enää oksennuteta. Närästyslääkettä voidaan antaa tai hoitaa ummetusta.

– Yleensä ohje päivystyksestä lähtijälle on että seuraavana päivänä sitten kevyemmin, Lukkarinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.