Afganistanissa vammautunut sotilas palkittiin - joutuu taistelemaan hoidostaan

Aliupseeriliitto on valinnut ylivääpeli Pekka Jylhän vuoden aliupseeriksi.

Yli 25 vuotta Puolustusvoimissa työskennellyttä Jylhää kiitellään ahkeruudesta sekä ammattitaidosta ja sen jatkuvasta kehittämisestä. Samalla Aliupseeriliitto haluaa tuoda esille kriisinhallintatehtävissä palvelleiden hoitoa ja kuntoutusta vaativien sotilaiden tilanteen, jota se pitää heikkona.

48-vuotias Pekka Jylhä haavoittui vakavasti Afganistanissa panssarimiinan räjähdyksessä viime helmikuussa palveltuaan maassa noin vuoden. Räjähdyksen seurauksena Jylhä menetti kuulon toisesta korvastaan ja sai vaurioita polveen ja lannerankaan. Kuulo ja polvi saatiin kuntoon, mutta mies taistelee yhä liikkumista vaikeuttavien ja kipua aiheuttavien selkävaivojen kanssa.

Jylhä pitää selvänä, että kriisinhallintatehtäviin lähdetään riskit tiedostaen, mutta kokee joutuneensa taistelemaan hoidostaan sen jälkeen, kun kriisinhallintehtävä Porin prikaatissa päättyi.

- Tuntuu todella pahalta, että joudun selittelemään ja todistelemaan byrokratian rattaisiin sitä, että en ollut tässä kunnossa, kun lähdin sinne, Jylhä kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

- Me Afganistanissa olleet luotimme siihen, että jos jotakin tapahtuu, meistä pidetään huolta. Tämä kokemus kuitenkin avasi silmät.

Jylhä on kaikesta huolimatta toiveikas, sillä vielä tämän vuoden puolella hänen on määrä päästä leikkaukseen.

- Nämä vaivat loppuvat ja pääsen vihdoin viimein elämisen ja työn alkuun uudestaan, Jylhä iloitsee.

Valtion tukea toimenpiteelle ei toistaiseksi kuitenkaan ole, vaan kulut maksaa Aliupseeriliitto.

Aiheesta lisää illan Kymmenen uutisissa ja huomisen 45 minuuttia -ohjelmassa MTV3-kanavalla.

Katso Katja Nuorvalan juttu (Kymmenen uutiset 8.11.2011)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja