Mainos

Afganistanissa suunnitellaan kalliiden häiden kieltoa

Afganistanissa hallitus suunnittelee maan kalliin hääperinteen suitsimista. Perinteisiin afgaanihäihin kutsutaan yleensä satapäin vieraita ja puitteisiin panostetaan reilusti. Lasku lankeaa maksettavaksi sulhaselle ja hänen perheelleen, joiden odotetaan suostuvan kaikkiin morsiamen ja hänen perheensä pyyntöihin. Häät saattavat maksaa jopa tuhansia dollareita, mikä on valtava summa maassa jossa ihmisten vuoden keskiansiot jäävät alle 400 dollariin.

- Hääseremonioista on muodostunut kilpailu: kukaan ei tahdo olla huonoin. Ihmiset tahtovat näyttää varallisuuttaan kestittämällä satoja vieraita komeissa hääjuhlissa, kertoo maan oikeusministeri Habibullah Ghaleb.

- Perheet ovat vanhojen traditioiden uhreja. Hääinstituutio on perheille raskas taakka.

Taleban-hallinnon aikaan kalliit häät tansseineen ja musiikkeineen olivat kiellettyjä, mutta vuoden 2001 jälkeen vanhat perinteet on elvytetty.

Nyt kalliiden häiden pitoa aiotaan jälleen rajoittaa lailla, jotta tuoreet sulhaset eivät joutuisi häiden vuoksi henkilökohtaiseen konkurssiin. Afganistanin oikeusministeriöstä kerrotaan, että lain yksityiskohdat ovat vielä avoinna. Ministeriöstä myönnettiin, että lain säätäminen on hankalaa, sillä suuret häät ovat juurtuneet syvälle maan kulttuuriin.

Heimoalueilla samanlaisia mietintöjä

Hallituksen aikomus kieltää kalliit häät ei tule täysin kirkkaalta taivaalta. Jotkut heimopäälliköt ovat yrittäneet ajaa hallintoalueillaan läpi samankaltaisia rajoituksia. Viime kuussa Jawzjanin maakunta kielsi kalliit häät ja myötäjäiset kannustaakseen nuoria menemään naimisiin häiden lykkäämisen sijaan. Maakunnan käytännön mukaan häät eivät saa ylittää sulhasen taloudellista kestokykyä. Kiellon rikkojille lankeaa porttikielto kylän muihin hääjuhliin.

24-vuotias kabulilainen taksinkuljettaja Rafi Kazimi meni serkkunsa kanssa naimisiin viime lokakuussa. 600 vieraan häät maksoivat noin 10 000 dollaria, ja Kazimin perheen piti ottaa 6 000 dollaria lainaa kulut kattaakseen. Kazimi kuitenkin menetti hiljattain työnsä, ja nyt hänen laaja kymmenhenkinen perheensä joutuu tulemaan toimeen Kazimin isoveljen palkalla. 410 dollarin suuruisesta kuukausipalkasta 300 dollaria menee lainojen lyhennykseen.

- Häät maksoivat liikaa. Olin todella huolissani siitä, miten löytäisin rahat peittämään hääkulut. Vaimoni vanhemmat eivät piitanneet rahatilanteestani, he vain vaativat suuria häitä, Kazimi selittää.

Kazimi pitää kaavailtua kalliiden häiden kieltoa hyvänä ajatuksena, mutta epäilee sen hyväksymistä. Afganistanin maakunnat ovat varsin omavaltaisia heimojen hallitsemia alueita.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.