Mainos

Afganistanin rauhanturvaajat vetosivat tietämättömyyteen

Suomen rauhanturvajoukossa johtotehtävissä toimineet miehet vetosivat tänään tietämättömyyteen, kun Helsingin hovioikeus pui Afganistanin lahjusjuttuun liittyviä epäiltyjä laiminlyöntejä.

Oikeudenkäynti koskee tapausta, jossa Afganistanissa palvelleet tulkki ja projekti-insinööri pyysivät ja ottivat yhteensä kymmenientuhansien dollareiden lahjukset rakennusprojektien yhteydessä vuosina 2004-2006.

Syyttäjän mielestä kaksi esimiestä laiminlöi velvollisuutensa puuttua havaitsemiinsa väärinkäytöksiin.

Kabulin osaston johtajana toiminut majuri kertoi noudattaneensa linjaa, jonka mukaan mitään ei lakaista maton alle, vaan kaikesta sääntöjen vastaisesta toiminnasta raportoidaan komentajalle.

Rauhanturvajoukoissa oli ilmennyt erinäisiä ongelmia viinan käytön osalta, mihin johtaja puuttui. Seikkoja, jotka olisivat viitanneet taloudellisiin väärinkäytöksiin päätulkin osalta, ei tullut hänen tietoonsa.

- Jos jotain olisi tullut tietoon, asiaa olisi takuuvarmasti lähdetty selvittämään.

Tulkille ja projekti-insinöörille vankeutta

Myös rauhanturvajoukon komentajana toiminut eversti kiisti syyllistyneensä palvelusrikokseen tai tuottamukselliseen palvelusrikokseen. Asianajaja Markku Hiekkalan mukaan komentaja oli saanut edeltäjältään kuulla epämääräisistä huhuista ja siitä, että sotilaspoliisitehtäviä hoitavat seuraavat tulkin tekemisiä. Komentaja ei kuitenkaan voinut käynnistää esitutkintaa, koska hänellä ei ollut konkreettista tietoa rikoksen tapahtumisesta.

- Hän välitti seuraajalleen ne tiedot, mitkä oli, Hiekkala totesi.

Eversti itse oli sairauden vuoksi estynyt saapumaan oikeuteen.

Syyttäjän mukaan esimiesten laiminlyönnit vaikuttivat osaltaan siihen, että tulkki pystyi jatkamaan toimintaansa vuoteen 2006.

- Rangaistus on viime kädessä hovioikeuden ratkaistava. Oletan, että enimmillään tällaisessa tapauksessa voisi tulla kysymykseen ehdollinen vankeusrangaistus, mutta toki sakkokin on mahdollinen, valtionsyyttäjä Jukka Rappe kommentoi.

Majuri palveli Afganistanissa maaliskuun 2004 ja seuraavan vuoden huhtikuun välisenä aikana. Eversti oli siellä elokuun 2005 ja helmikuun 2006 välisenä aikana.

Tulkin ja projekti-insinöörin katsottiin syyllistyneen törkeään lahjuksen ottamiseen, josta lankesi molemmille yli vuosi ehdotonta vankeutta. Korkein oikeus ei antanut hovioikeuden ratkaisusta valituslupaa, joten tuomio on lainvoimainen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.