Mainos

Afganistanin pääkaupunki joutumassa sissien käsiin

Afganistanin hallituksen joukot pakenivat silminnäkijöiden mukaan illalla maan pääkaupungista Kabulista. Se oli siten joutumassa Taleban-sissien käsiin useiden päivien taisteluiden jälkeen.

Uutistoimisto Reuterin kirjeenvaihtaja kertoi Kabulin olevan kuin aavekaupunki, kun hallituksen joukot olivat lähteneet tarkastuspisteistä panssarivaunuineen kohti pohjoista. Afganistanin hallitus vakuutti aiemmin päivällä, että sen joukot puolustavat Kabulia Taleban-sissejä vastaan kuolemaan asti. Hallituksen tiedottajan mukaan kaduille saatiin tuhansia vapaaehtoisia.

Taleban-sissit sanoivat aikaisemmin torstaina tunkeutuneensa Kabulin itäosiin ja olevansa vain viiden kilometrin päässä presidentinpalatsista.

Afganistanin puolustusministeriön edustaja sanoi Talebanin menettäneen satoja miehiään Kabulin itäosan taisteluissa. Osapuolet taistelivat, vaikka YK:n turvallisuusneuvosto oli vaatinut niitä lopettamaan taistelut ja aloittamaan rauhanneuvottelut. Turvallisuusneuvosto esitti vetoomuksensa, kun Taleban oli ilmoittanut hyökänneensä Kabuliin.

Kabulin keskustassa oli iltapäivällä rauhallista ja kaupat olivat avoinna tavalliseen tapaan. Sadat ihmiset lähtivät kuitenkin kaupungista kohti pohjoista. Talebanin edustajat kertoivat Pakistanissa, että sissit olivat edenneet Kabulin eteläosissa.

Afganistanin puolustusministeriön edustaja syytti Pakistania sotilaallisen teknisen avun antamisesta Talebanille. Pakistan kiisti syytökset.

YK:ta syytettiin toimettomuudesta

Afganistanin edustaja moitti YK:ta toimettomuudesta tilanteessa, jossa Kabul on katastrofin partaalla.
-He tietävät, että Kabulissa voi olla pian joukkomurha, mutta he vain katsovat sivusta, sanoi Afganistanin edustaja.
Iranin radio kertoi Afganistanin vetoomuksesta, jossa pyydetään kansainvälistä yhteisöä toimiin inhimillisen murhenäytelmän estämiseksi Kabulissa.

Kansainvälisiä avustustyöntekijöitä evakuoitiin tänään Kabulista.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.