Mainos

Aattona vettä ja lunta, joulunpyhinä jopa +8 astetta

Joulun sää on lauhaa ja sateista. Jouluaattona etelässä tulee vettä, Lapissa pyryttää illalla ja yöllä reilusti lunta. Lämpötilojen ennustetaan käyvän etelässä joulun aikaan paikoin jopa 7-8 asteessa.

Maanantain sateiden jälkeen märät ja sohjoiset tienpinnat jäätyvät maan etelä- ja keskiosassa yön aikana, kun lämpötila käväisee monin paikoin pakkasella.

– Jouluaattoaamuna voi siis olla paikallista liukkautta maan etelä- ja keskiosassa, erityisesti sivuteillä. Aaton aikana sää lauhtuu lännestä alkaen. Etelä- ja Länsi-Suomessa sataa iltapäivällä vettä, sadealueen etureunassa räntää. Myöhemmin aattona sateet leviävät myös Lappiin ja siellä pyryttää illalla monin paikoin sakeasti lunta. Ajokeli muuttunee jopa erittäin huonoksi, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Tiistaina iltapäivällä lämpötilan nollaraja kulkee Lappeenranta–Jyväskylä–Oulu-linjalla, lounaassa on jo viisi lämpöastetta. Lounaanpuoleiset tuulet voimistuvat lauhtumisen yhteydessä koviksi merialueilla ja sisämaassakin kohtalaisiksi.

Sää lämpenee edelleen joulupäiväksi

Jouluyönä lämpötila voi käväistä etelä- ja lounaisrannikolla jopa kahdeksassa lämpöasteessa. Jouluviikko onkin monin paikoin 5-10 astetta vuodenajan tavanomaisia lukemia lauhempi. 

Joulupäivänä lämpötilan nollaraja kohoaa jo Sodankylän korkeudelle. Sateita tulee maan keski- ja pohjoisosassa. Etelärannikko näyttää poutaisimmalta ja aurinkokin voi näyttäytyä.

– Joulupäivän sää on kaikkea muuta kuin talvinen. Etelässä päivä voi erehdyttävästi tuntua keväiseltä: aurinko pilkahtelee ja lämpömittarissa on reilut viisi astetta. Lapissakin sateet muuttuvat vetisemmiksi. Tämän viikon keskimääräiset lämpötilat vastaavat huhtikuun puolivälin tai lokakuun lopun lukemia, sanoo Markus Mäntykannas.

Keskiviikon ajokeli on huono maan pohjoisosassa lauhtumisen takia.

Tapaninpäivän paluuliikenteessä maan etelä- ja keskiosassa tiet pysyvät sulina. Mahdolliset sateet ovat heikkoja ja tulevat vetenä. Lapissa sateiden olomuoto on vielä epävarma. Lämpötilat ovat suunnilleen joulupäivän lukemissa.

Perjantaina sää näyttäisi pakastuvan ja selkenevän ohimenevästi pohjoisessa, mutta etelään on jälleen luvassa uusia vesi- ja räntäsateita.

Tämän hetken ennusteen mukaan lauantain ja sunnuntain aikana parikin sadealuetta kulkee Suomen yli itään. Sateet ovat Etelä-Lapin korkeudelle saakka vetisiä. Etelässä lämpötilat ovat yötä päivää lähellä viittä lämpöastetta, lämpötilan nollaraja kohoaa Etelä-Lapin korkeudelle ja pohjoisempana on pikkupakkasta.

Lauha joulu nostaa lumirajaa pohjoisemmas

Joulu on lumeton suuressa osassa maan etelä- ja länsiosia. Lumiraja kulkee suunnilleen linjalla Lappeenranta–Jyväskylä–Kokkola. Loppuviikkoon mennessä Itä-Suomi ja Meri-Lappikin uhkaavat sulaa osittain lumettomiksi.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma Pohjois-Karjalasta Meri-Lappiin ulottuvan alueen pohjoispuolella. Valkoisen joulun todennäköisyys on tilastojen mukaan pienin lounaissaaristossa, jossa keskimäärin joka toinen joulu on valkoinen. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä valkoisia jouluja on keskimäärin kaksi kolmesta.

Näin musta joulu oli viimeksi kaksi vuotta sitten eli vuonna 2011 Tapani-myrskyn vuonna. Tilastojen korkein joulunpyhien lämpötila on 9,9 astetta, joka mitattiin Tapaninpäivänä 2011 Maarianhaminan lentoasemalla ja Kemiön saarella. Joulukuun lämpöennätys on 10,8 astetta, joka mitattiin 6. joulukuuta 2006 Salossa.

Joulun paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka löytyvät MTV:n sääsivustolta. Sadetutka näyttää myös sateen ennustetun olomuodon. Sivustolla ovat myös tiesäätiedot, kelikamerat ja lumitilanne. 

Katso joulun alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.