Aamulehti kiistää Blockfestin väitteen "valehenkilöstä"

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen kiistää Blockfest-festivaalin järjestäjien väitteen, että Aamulehti olisi julkaissut "valehenkilön" julkaiseman mielipidetekstin.

Tampereella viime viikonloppuna järjestetyn Blockfest-kaupunkifestivaalin järjestäjät väittävät, että mielipidetekstin "Festarimelu teki talosta asumiskelvottoman" kirjoittanutta Jon Cederbergiä ei olisi olemassa.

–Meille tuli tässä viikolla festarin jälkeen useita yleisön viestejä ja kirjoituksia aiheesta. Päätimme julkaista yhden, joka oli allekirjoitettu, normaali ja asiallinen mielipidesivun viesti. Ihan normaalin käytännön mukaan se on julkaistu, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan normaali käytäntö on, että mielipidepalstalle kirjoittavan henkilön henkilöllisyys tarkistetaan vain poikkeustilanteissa.

–Meille tulee 5 000 mielipidekirjoitusta ja jokaisen henkilöllisyyden tarkistamiseen ei tietenkään ole aikaa. Meillä jokainen mielipidesivun kirjoitus pitää allekirjoittaa omalla nimellään, nimimerkillä sitä ei pysty tekemään. Me teemme tarkistuksia vain silloin, kun on jotain erityistä, jotain poikkeavaa tai silloin kun se on jokin erityisen rankka syytös jotain henkilöä kohtaan. Silloin olemme yhteydessä tähän kirjoittajaan uudemman kerran.

Jokisen mukaan nämä kriteerit eivät täyttyneet Cederbergin tapauksessa.

–Tämä oli ihan valmis, selkeä, neutraali ja hyvä teksti.

Henkilöllisyyden tarkistamiseen ei tässä vaiheessa tarvetta

Jokinen myöntää, ettei Cederbergin henkilöllisyyttä ole vielä varmistettu, eikä siihen tässä vaiheessa ole vielä tarvetta.

–Ei ollut ennen mitään syytä epäillä, että tässä olisi mitään kummallista. Eikä meillä mielestäni ole vielä tässäkään vaiheessa syytä epäillä.

Blockfest-festivaalin järjestäjät kertoivat etsineensä Cederbergiä Internetin hakukoneilla, numerotiedusteluista sekä tarkistuttaneensa Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiöltä (TOAS), asuuko kyseinen henkilö talossa, missä väitti tekstin mukaan asuvansa. TOAS ilmoitti järjestäjien mukaan, että kyseistä henkilöä ei heidän asunnoissaan asu.

–Olisin pikkaisen yllättynyt, jos meillä olisi sellainen rekisteri, jolla pystytään joku ihminen paikallistamaan. Ettei osoite ole esimerkiksi salainen tai muuta vastaavaa. En ainakaan itse luottaisi sellaiseen tarkistukseen, Jokinen sanoo.

Blockfestin järjestäjiltä kovaa kritiikkiä

Blockfestin järjestäjät ovat muutenkin kritisoineet Aamulehden kirjoittelua festivaalin uutisoinnin suhteen. Jokinen toivoo, että Blockfestin järjestäjät veisivät asian Julkisen sanan neuvostoon, jotta asioihin saataisiin selvyys.

–Se on minun lämmin toiveeni. Saa sitten ulkopuolinen taho pohtia, onko meidän kirjoittelu ollut journalistin etiikan mukaista. Minusta se on ollut täysin normaalia journalismia. Toinen asia on sitten, että miten näihin Blockfestin järjestäjien virheellisiin ja Aamulehden vahingoittamiseen pyrkiviin kommentteihin reagoidaan sitten, jos syytä on reagoida, Jokinen sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja