9.9.2002 Omenatäytteinen possunfilee, paahdetut juurekset ja kaurarisotto

n. 700 g porsaan ulkofileetä tai kookas possun sisäfilee
voita ja öljyä ruskistamiseen
suolaa
mustapippuria
3 rkl sinappia

2 omena (hapan lajike)
1 punasipuli
1 rkl voita
n. 0,5 dl suolapähkinöitä
1 - 2 tl tuoretta tai kuivattua rosmariinia
sokeria tai hunajaa
mustapippuria
(suolaa)

suolapähkinärouhetta

3 porkkanaa
1 - 2 palsternakka
1 kookas punasipulia
öljyä
suolaa
mustapippuria

1. Aloita valmistamalla täyte. Kuutioi omenat (kuori ulkomaiset). Kuori ja hienonna sipuli.
2. Kuumenna voi paistinpannussa. Lisää sipuli ja omenakuutiot muutamassa erässä. Kuullota muutama minuutti niin, että omenat hieman pehmenevät. Lisää suolapähkinät, tuore hienonnettu rosmariini (tai kuivattu). Mausta sokerilla tai hunajalla, rouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
3. Aseta filee leikkuulaudalle ja leikkaa vaakasuoraan noin senttimetrin korkeudelta fileen alaosasta, sen pitkältä sivulta viilto, joka jää fileen toiselta pitkältä sivulta kiinni. Avaa kuin kirja ja leikkaa samanlainen viilto loppuosaan fileestä, niin että saat suuren lihalevyn.
4. Nosta täyte levyn toiseen reunaan ja rullaa muhkeaksi kääröksi. Kiinnitä huolellisesti cocktailtikuilla.
5. Kuumenna voi ja öljy pannulla ja ruskista käärö kauttaaltaan. Hiero pintaan suola ja pippuri. Voitele vielä sinapilla. Aseta filee uunipannulle.
6. Kuori juurekset ja leikkaa suuriksi lohkoiksi. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurirouheella. Levitä juurekset fileen ympärille. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttista tuntiin. Voit halutessasi ripotella kypsennyksen loppuvaiheessa fileen pinnalle rouhittuja suolapähkinöitä.

Kaurarisotto



2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl piparjuurta raasteena
cayenne-pippuria
2 dl kokonaisia kaurasuurimoita
8-10 dl kanalientä
mustapippuria
(1 dl kermaa)
persiljaa

1. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota hienonnettu sipuli, valkosipulit, piparjuuriraaste ja cayenne-pippuri.
2. Lisää kaura. Sekoittele n. 2 min.
3. Kaada kuumaa lientä niin, että kaura ja vihannekset peittyvät. Hauduta, kunnes neste haihtuu. Lisää taas lientä ja jatka hauduttamista, kunnes kaura on lähes kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Halutessasi pehmennä makua tilkalla kermaa. Sekoita lopuksi risoton joukkoon persiljasilppua.

- Kokkeina Kaisa Torkkeli ja Sonja Blåberg

Lue myös:

    Uusimmat