80 vuotta täyttävä Eino Grön on elänyt viimeiset 42 vuotta juomatta alkoholia: "Olen voinut olla esimerkkinä"

Eino Grön täyttää 80 vuotta 2:10
Eino Grön kertoo MTV Uutisten haastattelussa muun muassa tarinan Sä kuulut päivään jokaiseen -ikivihreän takaa.

Iskelmämusiikin konkari Eino Grön juhlii 80-vuotissyntymäpäiväänsä. Grön käy MTV:n pitkässä haastattelussa läpi uraansa ja elämäänsä.

Kun iskelmätähti Eino Grön saapuu haastateltavaksi MTV:n Uutishuoneelle Helsingin Ilmalaan, muutama asia kiinnittää huomion.

Puhelin. Laulaja käsittelee älypuhelintaan sujuvasti, luultavasti sujuvammin kuin moni ikäisensä ihminen.

Hymy. Virheettömältä vaikuttava hymy, josta on vaikea toki tietää, paljonko sitä on korjailtu.

Energia. Hänellä on enemmän virtaa kuin reilut 40 vuotta nuoremmalla toimittajalla.

Eikä kiirettä mihinkään. Nyt on aikaa puhua elämästä ja urasta.

Eino Joel Grön täyttää tammikuun 31. päivänä vuonna 2019 pyöreitä vuosia. Hän syntyi 80 vuotta aiemmin, tammikuun viimeisenä päivänä Porin Reposaaressa.

– Kun käyn siellä, puhun poistuessani täyttä Porin murretta. Kyllä se vaan tarttuu. Olen sanonut, että mottoni on "Kyll' se siit'", Grön naurahtaa MTV:n haastattelussa.

Kun toinen maailmansota syttyi syyskuussa 1939, Grön oli seitsemän kuukauden ikäinen.

– Minulla on asunto Reposaaressa, eli siellä tulee käytyä jonkin verran. Mutta nyt, kun pikkuveljeni kuoli, minulla ei ole läheisiä sukulaisia enää siellä. Tuttuja tietysti jonkin verran, Grön kertoo.

– Reposaari oli hieno paikka elää lapsuus ja nuoruus. Siihen aikaan sieltä ei kulkenut tietä mantereelle, vaan liikuttiin laivalla. Siellä oltiin omavaraisia: oli iso saha, konepaja ja kymmenkunta kauppaa ainakin. Nyt on yksi. Tänä päivänä Reposaaresta pääsee Porin keskustaan puolessa tunnissa.

Eino Grön on tehnyt noin 60 vuoden uran suomalaisessa iskelmämusiikissa. Toisinkin olisi voinut käydä.

– Reposaaressa oli kaikki mahdollisuudet urheilla, mutta kulttuuriakin löytyi. Silloin ikäiseni nuori sai laulaa tai soittaa instrumenttia, jos niin tahtoi. Minulle urheilu oli pääharrastus nuorena. Musiikki ei kiinnostanut niin paljoa, Grön muistelee.

Painia, jalkapalloa, pikajuoksua, hän luettelee.

Grönistä ei kuitenkaan tullut painijaa, jalkapalloilijaa eikä juoksijaa. Vuonna 1958 julkaistiin Eino Grönin ensimmäinen levytys, joka oli ep-levy, jolla lauloi myös muita solisteja.

– Siitä vuodesta alkoi sitten ihan vuosittainen levyttäminen. Tein paljon tangolevytyksiä. Vuonna 1959 muutin pois Porista, kun esiintymisiä oman yhtyeen kanssa alkoi olla eri puolilla maata paljon, Grön kertoo.

– Vuonna 1955 olin katsomassa Yyterin juhannusjuhlilla esiintynyttä Olavi Virtaa. Vuonna 1959 olimme jo kavereita ja saunoimme yhdessä. Hän piti minua tavallaan poikanaan. Siihen aikaan hän sairastui ja sitä oli surullista seurata vierestä.

Vuoden 1963 alussa Eino Grön siirtyi Scandia-levy-yhtiölle ja alkoi tehdä yhteistyötä tuottaja ja säveltäjä Jaakko Salon kanssa.

– Ensimmäinen yhteistyö Tango d'amore päätyi heti listaykköseksi. Siitä alkoi merkittävä historia Jaakon kanssa. Minulla on aina ollut taustavoimat kunnossa. On ollut hienoa tehdä töitä, Grön hehkuttaa.

Mittavan, 61-vuotisen laulajanuransa aikana Eino Grön on julkaissut monia tunnettuja tangolevytyksiä, kuten Sä kuulut päivään jokaiseenIllan viimeinen tango ja Seinillä on korvat.

Vuonna 1997 Grön voitti Syksyn sävel -laulukilpailun Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa -kappaleella. Kymmenen vuotta myöhemmin hänet palkittiin Iskelmä-Finlandia-palkinnolla.

– Yksi uran kohokohdista tapahtui vuonna 1962, kun sain laulaa silloisessa Itä-Saksassa Rostockin kaupungissa järjestetyillä iskelmäfestivaaleilla. Sain laulaa siellä yli 40-henkisen Leipzigin radion viihde- ja tanssiorkesterin solistina. Se oli upeaa, Grön muistelee.

– Toinen ulkomailla tapahtunut kohokohta on kyllä ollut matkustaminen Argentiinaan. Kävin siellä levyttämässä 1980-luvulla ja esiintymässä myös. Kävin siellä myös 2000-luvun alussa, muistelemassa vanhoja aikoja. On ollut hienoa, kun Suomen suurlähettiläät eri maissa ovat kutsuneet vieraaksi ja nostamaan suomalaista musiikkia esiin.

Grön pitää kunniamerkkien ja palkintojen saamista hienona tunnustuksena tehdystä urasta.

Syksyn sävel -voitto oli hieno asia. Vuonna 2001 saatu Pro-Finlandia on tietysti hieno tunnustus ja Iskelmä-Finlandia, jonka sain tasan kymmenen vuotta Syksyn sävel -voiton jälkeen, Grön luettelee.

Liikunta on ollut tärkeä asia Eino Grönille läpi elämän. Hän valmistui liikunnanopettajaksi Pajulahden urheiluopistosta vuonna 1963.

– Silloin hain voimistelunopettajan paikkaa Helsingin suomalais-venäläisestä koulusta ja sain sen. Sitten katselin opettajan aikatauluja ja omaa keikkakalenteriani, enkä voinut ottaa opettajan paikkaa vastaan. Musiikki vei pidemmän korren, mutta urheilu on pysynyt mukana aina, Grön sanoo.

Liikunta on todella pysynyt Grönin mukana nykypäivään asti. Haastattelupäivää edeltävänä päivänä hän oli käynyt erään toisen suomalaismedian haastateltavana.

– Heillä oli vanha kuva 1950–60-luvulta, aktiivipainiajoiltani, ja niinpä he halusivat kuvan vastaavankaltaisesta tilanteesta tänä päivänä. Siispä huumorimielessä tavallaan päädyin painimaan Suomen Painiliiton puheenjohtaja Tuomo Karilan (entinen ammattipainija) kanssa, Grön kertoo nauraen.

Eino Grönin terveys on säilynyt hyvänä läpi vuosien.

– Olen pysynyt terveenä. Ei mitään hämminkiä. On toki selvää, että pientä huoltoa pitää aina tehdä, mutta ei mitään isompaa. Pitää toivoa, että näin on jatkossakin, Grön sanoo.

– Terveyteen kuuluu se, että välillä pitää huoltaa. Autojakin pitää huoltaa. Sama homma ihmisen kehon kanssa.

Jos 80 vuotta täyttävä iskelmäkonkari onkin pysynyt terveenä, hänen Marjatta-vaimonsa kohdalla asia ei ole täysin samoin. Marjatta Grön on asunut muistiongelmien vuoksi espoolaisessa hoitokodissa syksystä 2015 lähtien.

Pari avioitui vuonna 1962, eli avioliittovuosia on takana jo 56.

– On ilahduttavaa, että hänen kanssaan pystyy kommunikoimaan. Lähimuisti häneltä on lähtenyt, mutta silti voimme keskustella. Hän on iloinen, Grön kertoo.

– On kivaa käydä hänen luonaan, kun näkee, että hän on odottanut. Hän on hyvässä fyysisessä kunnossa. Käymme tunnin kävelylenkeillä.

Muisti on siis laulajan vaimon ainoa terveysongelma.

– Mutta kyllähän se yleiskuvio on vähän ikävä, kun hän on sellaisessa kopissa siellä. Onneksi on vireää henkilökuntaa, joka tietää, että hänen kanssaan voi keskustella, Grön sanoo.

Florida myrskyn silmässä – vieraana Eino Grön ja Lena Hartikainen 9:57
Eino Grön vieraili vuonna 2017 Huomenta Suomessa puhumassa Floridan hirmumyrskyistä.

Eino Grön on asunut vuosien ajan talvet Yhdysvalloissa Floridassa. Hänellä on sekä Suomen että Yhdysvaltojen kansalaisuudet.

– Käyn talvisin Floridassa, mutta matkat ovat lyhentyneet. Minulla on asunto siellä, josta on oma vastuunsa. Pitää huolehtia, että kaikki toimii siellä. Yleensä olen ollut kuukausien ajan siellä, mutta nyt viimeisin käynti oli vain kolmen kuukauden mittainen, Grön kertoo.

– Floridassa on oma fiiliksensä, mutta kyllä sitä suomalaisena aina kaipaa tänne. Sinne on kiva mennä, mutta on myös tosi kiva palata Suomeen. Poliittista ilmapiiriä tulee seurattua ja ihmeteltyä, mutta onneksi siihen ei tarvitse mitenkään sekaantua.

Laulajalla on Yhdysvaltojen kansalaisuuden myötä äänioikeus maassa.

– En ole äänestänyt USA:ssa kertaakaan. En ole saanut sitä itsestäni irti. Annan ääneni Suomessa mieluummin.

Eino Grön lähtee 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi juhlakiertueelle yhdessä Riku Niemi Orchestran kanssa. Isoja juhlia hän ei itse järjestä, vaan juhlii kiertueella. Miehen ystävä tosin järjesti juhlan, jossa paljastettiin Grönistä tehty muotokuva.

– Kyllähän se lämmittää mieltä, kun syntymäpäivä huomioidaan näin isosti. Samalla tulee itse muisteltua menneitä ammattiin liittyviä asioita, Grön sanoo.

Laulajakonkari saattaa kilistellä kuplajuoman kera, mutta alkoholipitoista juoma ei ole. Eino Grön on ollut omien laskelmiensa mukaan raitis kaikkiaan yli 60 vuotta.

– Kesällä olen ollut 42 vuotta juomatta alkoholia. Lisään siihen vielä elämäni 20 ensimmäistä vuotta, Grön naurahtaa.

– Monet nostavat lakkia, kun kuulevat, että olen elänyt näin pitkään alkoholista vapaata elämää. Siitä olen iloinen, että olen voinut olla monille esimerkkinä.

---

Eino Grönin 80-vuotisjuhlakiertueen konserttipäivämäärät löytyvät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat