8-vuotiaan Eljaksen löytö päätyi museoon Porvoossa – hyvin todennäköisesti satoja vuosia vanha venäläinen tykinkuula

Porvoosta elokuussa löytynyt rautakuula on hyvin todennäköisesti jopa 300 vuotta vanha venäläinen tykinkuula.

MTV Uutiset kertoi elokuussa Porvoosta Ilolanjoen varrelta löytyneestä rautakuulasta. Kuulan löytäjä Eljas, 8, toimitti rantavedestä löytämänsä kuulan yhdessä isänsä kanssa Porvoon museon kokoelmiin.

Porvoon museon arkeologi Riikka Mustonen arvioi nyt MTV Uutisille, että kyseessä on 1700–1800-luvulta peräisin oleva vanha venäläinen tykinkuula.

Tämän kaltaisia löydettyjä esineitä arvioitaessa katsotaan esineen yleisilmettä, kokoa ja painoa sekä löytöpaikan historiaa, Mustonen kertoo.

– Paino täsmää tosi hyvin venäläisiin tykinkuuliin, ja myös löytöpaikka Suuren Rantatien eli Vanhan kuninkaantien varressa, jossa on kulkenut 1700–1800-lukujen aikana useaan otteeseen venäläisiä sotilaita. Sen tarkemmin sitä ei oikein pysty sanomaan.

Eljaksen löytämä kuula painaa 2244 grammaa, ja myös Museo Militarian tutkija Henrik Järvisen pitää hyvinkin mahdollisena, että kyseessä on venäläinen kuuden naulan  eli 2475 gramman tykinkuula, jonka pinnasta on hioutunut materiaalia pois aikojen kuluessa.

Kuulan on veikkailtu olevan myös kuulantyöntökuula, mutta Mustonen ei pidä tätä todennäköisenä.

– Tässä tapauksessa kuula on vanhemman näköinen ja epätasaisempi, kun taas nykyaikaiset kuulantyöntökuulat ovat virheettömän tasaisia.

Porvoon museossa ei ainakaan toistaiseksi suunnitella rautakuulan näytteille asettamista.

– Toistaiseksi ihan kokoelmiin, mutta jos vaikka tehdään jostakin sodasta näyttely tai uusitaan perusnäyttely, niin sitten voidaan katsoa, mutta vielä ei ole suunnitelmissa laittaa näytille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja