8.4.2003 Keitettyjä ja tillillä hunnutettuja kirjolohi/lohikiekkoja ja sitruunamuusia sekä myslipaistos

Sydänviikolla nautitaan kalaa, paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa. Kalan rasva on terveellistä nk. pehmeitä rasvoja (tyydyttymättömien rasvojen osuus on noin 80 %). Kalojen rasvoista osa kuuluu omega-3-ryhmään, jolla on myönteistä vaikutusta sekä hermostoon että verenkiertoon. Eli kala tekee hyvää sekä aivoille että sydämelle. Kalassa on myös D- ja E-vitamiineja sekä jonkin verran B-vitamiineja, joten kalaa kahdesti viikossa kalalajeja vaihdellen on hyvä muistisääntö. Jos laihdutat valitse vähärasvaisia kaloja kuten kuhaa, haukea, muikkua, silakkaa, ahventa, seitiä ja tonnikalaa ja rasvaisempia kaloja kuten lohta ja kirjolohta harvemmin.

Keitettyjä ja tillillä hunnutettuja kirjolohi/lohikiekkoja ja sitruunamuusia

4 kpl 150-200 g:n lohi- tai kirjolohikiekkoa
2 dl kalalientä tai vettä
ripaus suolaa
runsaasti hienonnettua tilliä

1. Sido lohi/kirjolohikiekot narulla tai kiinnitä vatsaliepeet hammastikulla niin että kala pysyy kypsymisen aikana kasassa.
2. Kaada kalaliemi tai vesi pinnoitettuun sopivan kokoiseen pannuun ja kuumenna kiehuvaksi.
3. Nosta kiekot veteen ja kypsennä kunnes vesi on haihtunut. Käännä kerran. Mausta suolalla ja halutessasi pippurirouhaisulla myllystä ja ripottele kaloille runsaasti hienonnettua tilliä. (Alkuperäisen utsjokelaisen ohjeen mukaan kiekot paistetaan nesteen haihtumisen jälkeen vielä voissa).
4. Tarjoa kala raastetulla sitruunan kuorella ja sitruunamehulla maustetun perunamuusin ja kasvisten kera.

Myslipaistos

n. 500 g pakastemarjasekoitusta (esim. vadelmia, mustikoita, herukoita, puolukoita, mansikoita )
n. 1 dl hillosokeria tai 1 dl tavallista sokeria+2 tl perunajauhoja

pinnalle:

3 dl mysliä
1/2 dl juoksevaa margariinia tai voimariinia
sokeria, jos mysli on täysin makeuttamaton
1-2 tl vaniljasokeria

1. Kaada jäiset marjat piirakkavuokaan (halkaisija 24-26 cm) ja sekoita joukkoon hillosokeri tai sokerin ja perunajauhojen seos. Levitä vuoan pohjalle.
2. Sekoita keskenään mysli, juokseva rasva ja vaniljasokeri ja ripottele seos marjojen päälle.
3. Kypsennä 225 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 15 minuuttia.


Lue myös:

    Uusimmat