7.1.2003 Tulinen makkarakeitto, teeleivät, palsternakka- ja porkkanalevite

n. 300 g lenkkimakkaraa
2 sipulia
2 porkkanaa
2 tl öljyä
(1-3 rkl vihreää mietoa currytahnaa)
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk ruskeita tai valkoisia papuja (tomaattiliemessä)
1-2 dl pakastemaissia
6-8 dl vettä
½ - 1 kukkakaali
chiliä
mustapippuria
persiljaa

1. Leikkaa porkkanat penneiksi ja sipulit silpuksi tai suikaleiksi. Kuullota niitä hetki öljyssä kasarissa. Jos kaapistasi löytyy currytahnaa, lisää sitä sipulien ja porkkanoiden joukkoon 1-3 rkl ja anna sen porista hetki. Mausta keitto muuten chilillä tai maustesekoituksella.
2. Lisää joukkoon tomaattimurska ja vesi. Anna kiehua 10-15 minuuttia.
3. Paloittele sillä aikaa kukkakaali, käytä myös lehdet ja kantaosa. Poista makkarasta kuori ja suikaloi tai viipaloi se ja paahda pannulla.
4. Lisää kukkakaalipalat ja hetken kuluttua maissit, pavut ja makkarasuikaleet keiton joukkoon. Tarkista makua ja lisää chiliä ja mustapippuria myllystä makusi mukaan.
5. Anna hautua kypsäksi. Jos keitto on liian sakea, lisää vettä tai kasvislientä. Ripottele lopuksi joukkoon runsaasti hienonnettua persiljaa. Tarjoa keiton seuraksi ruisleipää.

Energia: 0,5 MJ / 111 kcal
Prot. 5,5 g, hh 12 g, ra. 4,5g

Teeleivät

4,5 dl sämpyläjauhoja
3 tl leivinjauhetta
0,5 - 1 tl kuminoita tai fenkolia
0,5 tl suolaa
3-4 rkl öljyä
2,5 dl maitoa

kevytjuustoraastetta

1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Hienonna kuminoita tai fenkolia kämmenpohjassa.
2. Lisää öljy ja maito kevyesti sekoittaen. Jaa taikina leivinpaperin päälle pellille neljään osaan.
3. Painele jauhotetuin käsin litteiksi. Jaa leivät taikinapyörällä neljään osaan ja pistele haarukalla. Ripottele pinnalle vähän juustoraastetta.
4. Paista 225 asteessa 13-15 minuuttia uunin keskiosassa. Teeleivät maistuvat parhailta vastapaistettuina. Tarjoa teeleipien kanssa teetä, hilloa tai marmeladia, juustoa ja porkkana tai palsternakkalevitettä.

Energia: 1,2 MJ / 290 kcal
Prot. 8 g, hh 37 g, ra. 12 g

Palsternakkalevite

½ - 1 palsternakka
tilkka vettä keittämiseen
50-100 g 35-60% kasvimargariinia
hienonnettua persiljaa

1. Kuori ja paloittele palsternakka. Keitä se vesitilkassa pehmeäksi. Kaada vesi talteen ja käytä se esim. keiton liemeksi. Anna palsternakkapalojen jäähtyä, soseuta ne ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen rasva ja hienonnettu persilja. Voit kypsentää palsternakan myös paahtamalla. Leikkaa palsternakka poikittain viipaleiksi ja nosta öljyllä sipaistulle uunipellille ja paahda 200-225 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes viipaleet ovat pehmeitä. Paahtaminen onnistuu myös miedolla lämmöllä pinnoitetussa pannussa kannen alla levyllä. Suhde levitteessä 1:3 tai 1:2 margariinia ja 2/3 tai 1/2 kypsää porkkanaa tai palsternakkaa.

palsternakka / marg. 35% (suhde: 1:1):
Energia: 0,45 MJ / 106 kcal
Prot. 1,5 g , hh 4 g, ra. 10 g

palsternakka / marg. 60% (suhde: 1:1):
Energia: 0,7 MJ / 160 kcal
Prot. 1 g, hh 3 g, ra. 16 g

Porkkanalevite

3 porkkanaa
n. 50 g 35-60% kasvimargariinia
yrttisuolaa tai yrttisekoitusta

1. Kypsennä porkkanaviipaleet vesitilkassa kattilassa tai mikrossa pehmeiksi. Käytä neste esim. keittoon. Jäähdytä porkkanat, soseuta ja lisää joukkoon huoneenlämpöinen rasva. Mausta.

porkkana / marg. 35% (suhde: 3:1):
Energia: 0,4 MJ / 90 kcal
Prot. 1 g, hh 4 g, ra. 8 g

porkkana / marg. 60% (suhde: 3:1):
Energia: 0,6 MJ / 140 kcal
Prot. 0,4 g, hh 4 g, ra. 14 g

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat