6 tärkeää kohtaa: Toimimalla nyt varmistat vehreän nurmen keväällä!

Syksyn nurmikkohuolto tarkoittaa muutakin kuin pudonneiden lehtien haravointia. Varmista ensi kevään vehreä nurmikko jo nyt näillä luonnonmukaisilla keinoilla!

Kirjailija Paul J. Tukey neuvoo vuonna 2007 julkaistussa The Organic Lawn Care Manual-kirjassa kuusi askelta nurmen hoitoon ilman myrkyllisiä kemikaaleja.

Leikkaa nurmi lyhyeksi
Kesäaikaan nurmikkoa ei kannata leikata aivan lyhyeksi, sillä pidempi ruohikko tuottaa enemmän tärkeitä ravinteita. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeellista talvisin, jolloin nurmikko on lepotilassa. Jos ruoho sen sijaan jää liian pitkäksi, saatat tarjota oivallisen maja- ja ruokailupaikan esimerkiksi hiirille.

Istuta paljaisiin kohtiin siemeniä
Jos pihapiirisi nurmessa on "kaljuja kohtia", nyt on paras aika toimia ja istuttaa siemenet odottamaan kevättä. Peitä siemenet pienellä määrällä multaa, ja huolehdi niiden kosteudesta. Siemenet eivät välttämättä menesty keväällä istutettuna aivan yhtä hyvin, sillä lämmennyt maaperä saattaa kuivattaa kehittymässä olevat juuret.

Lannoita talven varalle
Vaikka nurmikko lopettaakin kasvunsa syksyllä, se ei tarkoita etteikö sitä tulisi silti voimistaa. Tukeyn mukaan syksyn tavoitteena olisikin vahvistaa juuria, jotta nurmikko olisi vehreä ja elinvoimainen jälleen kevään tullen. Hyvä syyslannoite sisältää kaliumia, fosforia sekä rutkasti kalsiumia. Sen sijaan syyslannoitteen ei tulisi sisältää kovinkaan paljon typpeä.

Testaa maaperä
Nurmi kasvaa parhaiten mahdollisimman neutraalissa maaperässä, jonka pH-arvo on noin 6,5–7. Jos pH menee viitearvon alapuolelle, se saattaa olla liian hapan. Tilanteen voi korjata helposti murskattua kalkkikiveä maaperään lisäämällä. Liian korkea pH-arvo taas kielii liiasta emäksisyydestä, jota voidaan taittaa rikillä. PH-testejä myyvät verkkokaupat sekä puutarhanhoitoon erikoistuneet myymälät.

Kitke rikkaruohot
Syksy on kriittistä aikaa yleisimpien rikkaruohojen kanssa taisteluun, ja perusteellinen kitkeminen onkin tärkeää tässä vaiheessa vuotta. Tukeyn mukaan monissa rikkaruohokasveissa on tällä hetkellä siemeniä, ja paras keino olisikin repiä haittakasvit juurineen. Voit myös kitkeä pelkät kukinto-osat käyttämällä muovipussia, jolloin siemenet eivät pääse kosketuksiin maan kanssa. Toinen keino on suihkuttaa rikkaruohoja seoksella, johon tulee noin 90 prosenttia vettä ja 10 prosenttia viinietikkaa.

Haravoi säännöllisesti
Lehtien ja nurmikon haravointi ei ole pelkästään kosmeettinen toimenpide, vaan tärkeä osa nurmikon hoitoa. Haravoimalla lehtikasat pois nurmikolta varmistat sen, etteivät lehdet pääse tukehduttamaan keväistä nurmikon kasvua. Kaikista ekologisin tapa on siirtää haravoidut lehdet kompostiin, jolloin voit uusiokäyttää ne multana ensi keväänä!

Lähde: Rodale.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja