6.3.2002 Itämainen sienikastike kalalle sekä täytetyt herkkusienet

500-600 kalafileitä tai runsaan 1 kg:n painoinen kuha tai muu kala

1. Paista fileet pannulla kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla. Tai kypsennä perattu puhdistettu kokonainen kala uunissa 180 asteessa 30-40 minuuttia kalan paksuudesta riippuen.

Kastike

100 g siitakesieniä tai osterivinokkaita
5-6 cm:n pala purjoa
1 valkosipulinkynsi
1 porkkana
1 viipale tuoretta inkivääriä
1 rkl öljyä
1 dl vettä
½ rkl Maizena tärkkelystä (chiliä)
1-2 rkl viinietikkaa
1-2 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria

1. Leikkaa purjo ja porkkana 2-3 cm:n pituisiksi ohuiksi suikaleiksi. Silppua valkosipuli ja inkivääri.
2. Leikkaa sienistä jalat ja silppua ne. Viipaloi lakit.
3. Kuumenna öljy wokissa tai kasarissa ja kuullota kasviksia hetken aikaa.
4. Sekoita Maizena kylmän veden joukkoon ja kaada wokkiin hyvin sekoittaen. Vähennä lämpöä, lisää sokeri ja viinietikka ja keitä 3-4 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi chilillä.
5. Tarkista maku ja lisää sokeria ja/tai etikkaa tarpeen mukaan.
6. Kaada kastike pannulla paistettujen kalafileiden tai uunissa kypsennetyn kokonaisen kalan päälle ja koristele persiljan tai korianterin lehdillä. Lisukkeeksi maistuu riisi tai pasta.

Tavalliseen sienikastikkeeseen sopii nesteeksi esim. ruokakerma, Flora, Flora creme, tuorejuusto tai Poutun kalakastike. Kuullota sipulisilppua ja sieniä hetken aikaa pannulla. Ripottele joukkoon suurukseksi tarvittaessa -1 rkl vehnäjauhoja, sekoita hyvin ja lisää neste. Anna hautua noin 10 minuuttia. Mausta.

Täytetyt herkkusienet

isoja tai keskikokoisia herkkusieniä

Täyte 1

Pesto Hovi-juustoa (13%), Pippurimaustettua Bel Amia tai Yrtti Bon Jour tai muuta maustettua tuorejuustoa

1. Puhdista sienistä mahdollinen turve pullasudilla tai talouspaperilla.
2. Irrota sienistä jalat kovertaen ja silppua ne hienoksi.
3. Sekoita silpun joukkoon tuorejuusto ja täytä kolot seoksella.
4. Kypsennä uunissa 225 asteessa 5-10 minuuttia. Tarjoa heti alku- tai iltapalana leivän kera tai lisäkkeeksi lämpimälle ruoalle.

Täyte 2

hienonnettua persiljaa
juustoraastetta
tuoreen leivän muruja
valkosipulia
salotti- tai kevätsipulia
mustapippuria
1. Hienonna sipuli, valkosipuli ja sienen jalat. Kuullota niitä hetki pannulla.
2. Sekoita joukkoon vähän leivänmuruja ja persiljaa.
3. Täytä sienten lakit.
4. Kypsennä kuten edellä.

Lue myös:

    Uusimmat