5 tehokeinoa: Näin parannat vastustuskykyäsi ja vältät flunssat!

Vastustuskyky pitää kehostamme huolta ja auttaa taistelussa flunssaa vastaan. Tee itsellesi palvelus ja kiinnitä huomiota elämäntapoihisi.

Stressi, liiallinen alkoholinkäyttö, huono ruokavalio ja vähäinen uni – siinä vasta muutamia esimerkkejä, jotka vaikuttavat kehomme hyvinvointiin.

Vastustuskykyä on helppo parantaa muutamilla asioilla, joten ota neuvosta vaari ja tee itsellesi palvelus.

Uni

Uni säätelee kehon vastustuskykyyn vaikuttavaa kortisolihormonia. Hyvä vastustuskyky on kriittinen taistelussa flunssavirusta vastaan, joten nukkumalla ainakin seitsemän tunnin yöunet taudin välttää helpoiten. Ihmiset, jotka eivät saa tarpeeksi unta, sairastuvat flunssaan lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin muut.

Liikunta

Kohtuullinen liikunta, joka tarkoittaa noin 30–90 minuuttia useimpina viikonpäivinä, parantaa vastustuskykyä. Avainsana on nimenomaan kohtuullisuus, sillä pitkitetyt ja hyvin rasittavat treenit altistavat pöpöille entistä enemmän.

Kuuma ja kylmä suihku

Lämpötilan vaihtelut antavat immuunijärjestelmälle potkua. Suihkuta siis itseäsi pesun lopuksi ensin niin kuumalla vedellä kuin suinkin pystyt 30 sekunnin ajan, ja vaihda lämpötila sitten kylmään kymmeneksi sekunniksi. Toista tämä kolme kertaa, ja lopeta kylmään suihkuun. Myös höyryinen suihku auttaa pitämään nenäkäytävät puhtaina ja voi estää vilustumisia aiheuttavia bakteereja asettumasta nenääsi.

Osterit

Nämä nilviäiset sisältävät enemmän mineraalisinkkiä kuin mikään muu ruoka, ja sinkki todistetusti tukee vastustuskykyä. Pelkästään yhden osterin syömällä saa 13 milligrammaa sinkkiä. Koska niitä on hankala sisällyttää jokapäiväiseen ruokavalioon, osterit voi korvata sinkillä vahvistetuilla muroilla, pavuilla tai vaikka kurpitsansiemenillä. Niistä kaikista saa suositellut 8 milligrammaa sinkkiä päivässä.

Nenähuuhtelu

Nenähuuhtelukannut puhdistavat nenäkäytäviä suolavedellä. Päivittäinen suolahuuhtelu pyyhkii bakteerit ja virukset pois. Suolavesi kaadetaan sieraimeen, josta se matkustaa nenäonteloiden kautta toisesta sieraimesta ulos.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat