5.5.2003 Haudutettua kirjolohta ja hernekastiketta

n. 600 g kirjolohi- tai lohifileetä (4x 150 g annospalaa)

1 sipuli
2 rkl voita
3 dl kalalientä
1 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
2-3 persiljanvartta
rouhittua valkopippuria
(ripaus neilikkaa tai maustepippuria)
suolaa

200 g pakasteherneitä
herneenversoja

1. Hienonna sipuli. Sulata voi laakeassa paistokasarissa. Kuullota sipulisilppu voissa. Lisää kalaliemi ja valkoviini. Lisää mausteet. Tarkista suola. Anna liemen kiehahtaa.
2. Lisää kalapalat nahkapuoli alaspäin. Laske lämpöä. Peitä kasari kannella ja hauduta kalapalat kypsiksi (noin 10 minuuttia). Älä anna liemen kiehua.
3. Nosta kalapalata tarjoiluvadille tai annoslautasille. Nosta laakerinlehti ja persiljanoksat pois liemestä ja kaada liemi korkeaan kulhoon herneiden päälle.
4. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Siivilöi vielä halutessasi. Valuta kastiketta kalapaloille ja koristele öljyllä, suolalla ja pippurilla maustetuilla herneenversoilla. Tarjoa riisin tai keitettyjen perunoiden kanssa.

Mudcake

100 g voita tai margariinia
200 g taloussuklaata
4 kananmunaa
200 g tomusokeria (n.3,5 dl)
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl perunajauhoja tai maizenaa
2 rkl pähkinärouhetta

1. Sulata rasva ja suklaa vesihauteessa silloin tällöin sekoittaen.
2. Erottele kananmunanvalkuaiset ja - keltuaiset toisistaan.
3. Vatkaa valkuaiset ja puolet tomusokerista kovaksi vaahdoksi, samoin keltuaiset, loput tomusokerista ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Sekoita keltuaisvaahtoon varovasti perunajauhot, pähkinärouhe ja sen jälkeen suklaa-rasvaseos.
5. Sekoita taikinaan varovasti nostellen valkuaisvaahto ja kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan.
6. Paista uunissa 180-asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.


Lue myös:

    Uusimmat