Mainos

45 minuuttia: Uupuneet hoitajat työstään: Ei kiitos!

Sairaanhoitajia ja lähihoitajia tarvitaan Suomeen jatkossa paljon lisää. Sen suhteen ei hyvältä näytä.

Vanhuspalvelulain hoitomitoituksista on kiistelty koko syksy. Tuli hoitomitoitus tai ei, hoitajia tarvitaan Suomeen jatkossa paljon lisää. Sen sijaan että hoitoalan houkuttelevuus kasvaisi, hoitoalalla nyt työskentelevistä suuri osa suunnittelee alan vaihtoa.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy tekee neljän vuoden välein jäsenilleen kyselytutkimuksen. Joka kolmas vastanneista tunsi usein houkutusta hakeutua pois hoitoalalta.

Kymmeniätuhansia jo karannut alalta

Hoitoalalle kouluttautuneista, työssäkäyvistä lähi- ja sairaanhoitajista noin 20-24 000 on jo THL:n mukaan paennut alalta muihin töihin. Tämä tarkoittaa sitä, että noin joka kymmenes Suomessa koulutettu, työssä käyvä hoitaja työskentelee hoitoalan ulkopuolella.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kysyi näiltä entisiltä hoitajilta syitä hoitoalalta lähtemiseen.

Vastauksissa toistuvat samat asiat. Hoitoala on henkisesti ja fyysisesti raskasta kolmivuorotyötä, jonka ei koeta vastaavan koulutusta. Työpaikoilla on liian vähän ihmisiä eikä hoidettaville ole aikaa.

– Jos hoidettava kiukuttelee minulle siitä, että on joutunut makaamaan puoli tuntia kakat housussa, en halua sanoa, että oli kiire. Ei se ole mikään syy, kertoi yksi alan vaihtoa harkitseva lähihoitaja.

Ulkomailla hoitajat tyytyväisiä

Toinen alaa vaihtamassa oleva hoitaja kertoo, kuinka moni sinnittelee vuorotyössä vain unilääkkeiden turvin.

– Vaihtamatta alaa mielenterveys ei säily, hän toteaa.

– Palkkakehitystä tulisi inflaation verran, jos jaksaisin junnata viisi vuotta samassa työssä. Ei paljon innosta.

Kolmas lähihoitaja jätti kolmivuorotyöt perhe-elämän takia ja tekee nyt töitä kotona.

– Olen itse oman työni herra ja työaikani voidaan sovittaa perheen menoihin parhaiten. Tämä on tällä hetkellä perheemme eduksi, enkä ole katunut vetäytymistäni hoitoalan töistä, hän kertoo ja jatkaa.

– En kaipaa niitä naisjoukkoja, joissa syvennytään liikaa ihmisten henkilökohtaisiin asioihin. Myös palkka on huono kuukaudessa tehtyihin työtunteihin nähden. Ei kiitos!

Joka vuosi muutama sata Suomessa koulutettua hoitajaa lähtee töihin ulkomaille. THL:n mukaan puolet heistä palaa takaisin kotimaahan parin vuoden sisällä. 45 minuuttia -ohjelmalle vastanneet ulkomailla työskentelevät hoitajat eivät kuitenkaan haaveile paluusta Suomeen.

Palkka ulkomailla on parempi, työpäivät joillakin lyhyempiä ja työyhteisössä parempi tunnelma. Moni koki, että ulkomailla resurssit ovat paremmalla tolalla kuin Suomessa.

Aiheesta lisää tänään klo 20 alkaen45 minuuttia -ohjelmassa

Katsomo-video ei ole saatavilla

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.