Mainos

45 minuuttia: Satoja huoltoasemia edelleen pohjavesialueilla

Suomessa sijaitsee edelleen noin 300 huoltoasemaa pohjavesialueilla. Laissa on ankara pohjavesien pilaamiskielto, eivätkä viranomaiset myönnä huoltoasemille ympäristölupia pohjavesialueilla. Vanhoja huoltoasemia suljetaan koko ajan pohjaveden vuoksi.

Laissa ei kuitenkaan ole pykälää, jonka mukaan huoltoasemat eivät saisi sijaita pohjavesialueella.

– Ei ole mitään kategorista kieltoa eikä myöskään laissa ole erikseen mitään kieltoa jakelutoiminnan sijoittumiselle pohjavesialueelle. Tehdään aina tapauskohtainen harkinta, kertoo ylitarkastaja Juhani Gustafsson ympäristöministeriöstä.

– Pohjaveden muodostumisalueelle, joka on kaikkein herkin alue, ei ELY-keskusten lausunnoissa enää suositella uusia huoltoasemia sijoitettavan.

Pohjavesien muodostumisalueellakin sijaitsee kuitenkin ympäristöministeriön mukaan edelleen 130 jakeluasemaa. Kuinka se on mahdollista?

– Huoltoasemat, jotka edelleen toimivat muodostumisalueella, toimivat esimerkiksi edelleen vanhan lainsäädännön perusteella. Asia tulee harkittavaksi uudelleen kun tapahtuu merkittäviä muutoksia jakeluasematoiminnassa. Silloin harkitaan uudelleen ympäristöluvan tarve, Gustafsson sanoo.

Pahimmillaan pohjaveteen pääsee vuotamaan erilaisia vaarallisia aineita kuten bentseeniä, joka on syöpävaarallinen aine. Maaperän ja pohjaveden puhdistaminen vie vuosia aikaa ja maksaa paljon.

Ympäristönsuojelulaissa on pohjaveden ehdoton pilaamiskielto. Kun asemat hakevat ympäristölupaa, viranomaiset pyrkivät varmistamaan, ettei pohjavedelle aiheudu toiminnasta vaaraa. Pohjaveden pilaamiskielto on ollut laissa 50 vuotta.

Katso Elisa Tikkasen juttu (45 minuuttia 7.11.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.