45 minuuttia: Näin toimit pankkisi kanssa, jos jäät työttömäksi

45 minuuttia -ohjelma kyseli pankeilta ohjeita siitä, mikä on paras tapa toimia ettei koti mene alta edes työttömänä.

Kaikkien pankkien yksiselitteinen ohje oli, että pankkiin kannattaa olla yhteydessä varhaisessa vaiheessa eli kun yt-neuvottelut käynnistyvät työpaikalla.

Pankkien yksiselitteinen viesti on, että heillä on tarjota useita erilaisia vaihtoehtoja perheen heikentyneeseen taloustilanteeseen. Toisaalta kaikki pankit käsittelevät jokaisen asiakkaan yksilöllisesti.

Halpa korko mahdollistaa erilaiset järjestelyt

– Aika harva on varautunut työttömyyteen lainaa ottaessa, mutta nyt korkojen ollessa ennätyksellisen alhaalla useimmilla on varaa järjestellä asioita. Tällä hetkellä pelkkä koron maksu ja vastike on usein halvempi kuin vuokra, toteaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen.

Nordeasta kerrotaan, että pelkkiä korkoja voi maksaa peräti kaksi vuotta. Kaikki pankit ovat sillä linjalla, että asiat sovitaan tavallisesti puoleksi vuodeksi kerrallaan ja päivitetään asiakkaan työllisyystilanne.

Kulutusmenoista voi tinkiä

Aktian johtajan Taru Narvanmaan mukaan perheen kokonaismenot käydään läpi, mutta samalla katsotaan parin vuoden päähän. Yksi selkeä vinkki on säästää kulutusmenoista.

Pankit ovat valmiit pidentämään myös takaisinmaksuaikoja, jotta kuukausimaksut saadaan pienemmäksi.

Pikavippikierre on ongelma, mutta sen voi järjestää

Pankit ovat valmiit ymmärtämään myös asiakkaita, joilla on useita kulutusluottoja eri puolille.

Pankkien kanssa voi neuvotella luottojen yhdistämisestä pankkilainaksi, mutta siihen puolestaan tarvitaan lisävakuudeksi omaisuutta tai henkilötakaus.

45 minuuttia -ohjelmassa tänään kello 20.00 aiheena

Viekö työttömyys asunnon alta ?

Katso Raija Kantomaan juttu (45 minuuttia 3.10.2012)

Lue myös:

    Uusimmat