45 minuuttia: Matala korkotaso suojelee kotia pakkohuutokaupalta

Ulosottovirasto realisoi viime vuonna yli neljäsataa asunto-osaketta ja satoja omakotitaloja.

Pakkomyyntiin päätyy vain jäävuoren huippu, sillä suurin osa pystyy muihin järjestelyihin pankin kanssa. Asunto-osakkeita ulosmitataan tuhansia kertoja, mutta velalliset saavat pidettyä kotinsa monin eri tavoin.

Jo nyt talousvaikeuksissa olevat perheet vaihtavat vapaaehtoisesti pankin kanssa neuvoteltuaan pienempään ja halvempaan asuntoon.

– Ennätyksellisen matala parin prosentin korkotaso mahdollistaa sen, että ihmisillä on mahdollisuus tehdä järjestelyitä, toteaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen.

Haluttomuus ja kyvyttömyys johtaa pakkohuutokauppaan

– Pankki käynnistää perintäprosessin ääritilanteessa, jossa asiakas ei itse etsi ratkaisua. Kuluttajasuojalain mukaan luotto voidaan irtisanoa viimeistään, kun se on ollut hoitamatta puoli vuotta, toteaa Aktian johtaja Taru Narvanmaa.

Luoton irtisanomisesta alkaa juridinen prosessi, jonka seurauksena asunto realisoidaan ja asiakkaalle tulee maksuhäiriömerkintä.

– Ennen kuin tähän joudutaan , niin velallisen kanssa on sovittu erilaisista maksuohjelmista, mutta asiakas on täydellisen kyvytön ja haluton hoitamaan lainaansa, toteaa Rytkönen Nooa Säästöpankista.

Asunto-osakkeen kohdalla realisointi vie puolisen vuotta. Kiinteistön kohdalla perintäprosessi vie noin vuoden.

Lue myös:

    Uusimmat