30-vuotiaan tähtipyöräilijän maine ryvettymässä Ranskan ympäriajoa järisyttävässä dopingskandaalissa – poliisi löysi paljonpuhuvia todisteita yllätysratsiassa

Arkéa-Samsic-tallin riveihin täksi kaudeksi siirtyneen Nairo Quintanan huippusuoritukset ja suurten ympäriajojen voitot asettuvat tuoreen viranomaistutkinnan myötä äärimmäisen kyseenalaiseen valoon. Poliisi löysi kolumbialaispolkijan leiristä vahvoja viitteitä dopinginkäytöstä viime keskiviikkona tehdyssä ratsiassa.

Aiemmin kokonaiskilpailun voittoa niin Italian kuin Espanjan ympäriajoissa juhlinut Nairo Quintana on nyt uransa vedenjakajalla. Arkéa-Samsicin polkija saapui Ranskan ympäriajon maaliin Pariisissa sunnuntaina, mutta tämän vuoden Tour pysyy hänen kohdallaan tapetilla vielä pidempään.

Syy tähän on se, että Marseillen poliisi suoritti Quintanan hotellihuoneessa ja muissa pyöräilijän käyttämissä tiloissa viime keskiviikkona yllätysratsian. Etsinnät olivat osa esitutkintaa, jossa käsitellään Quintanan mahdollista dopingrikkomusta.

Ranskalaislehti Le Parisien kertoo, että poliisi löysi etsinnöissä selviä merkkejä dopingaineiden käytöstä. Löytöjen joukossa oli muun muassa 100 millilitraa suolaliuosta ja pistämiseen tarvittavaa välineistöä.

AFP:n siteeraaman syyttäjän Dominique Laurensin mukaan poliisi löysi reseptittömiä lääkeaineita ja erityisen menetelmän, jota voidaan pitää suorana viitteenä dopinginkäytöstä.

Le Parisienin mukaan Nairo Quintanan lääkäri ja soigneur (huoltaja-hieroja) ovat tällä hetkellä virkavallan hallussa. Quintana ja hänen pikkuveljensä Dayer Quintana ovat puolestaan käyneet jo poliisin kuultavana maanantaina.

Quintanan tallin Arkéa-Samsicin tallipäällikkö Emmanuel Hubert totesi, että talli ei aio sietää minkäänlaista vilppiä urheilijoiltaan, jos nyt käynnistynyt viranomaistutkinta sellaista paljastaa.

Hubert korosti maanantai-iltana julkaistussa tiedotteessa, että poliisin käynnistämä esitutkinta koskee ainoastaan "pientä osaa tallin kuljettajista ja heidän sukulaisiaan, jotka eivät ole tallin palkkalistoilla".

Ennen siirtoaan Arkéa-Samsiciin Quintana polki seitsemän vuotta espanjalaisen Movistarin riveissä, jossa hän on saavuttanut uransa suurimmat voitot. Italian ja Espanjan ympäriajojen ykköstilojen lisäksi hän on ollut parhaimmillaan toinen Ranskan ympäriajossa. Vuonna 2013 hän nappasi myös Tourin mäkikirikilpailun voiton.

Tänä vuonna harjoituskaudella sattuneesta kolarionnettomuudesta ja lisäksi itse ympäriajossa sattuneesta kaatumisestaan kärsinyt Quintana oli kokonaiskilpailussa vasta sijalla 17.

Ranskan ympäriajon voitto meni Sloveniaan, kun 22-vuotias Tadej Pogacar kukisti maanmiehensä Primoz Roglicin kokonaiskilpailussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja