25 vuotta prostituoituna työskennellyt: ”Miehet käyttivät minua kuin vessaa”

Brenda Myers-Powell oli vasta 14-vuotias, kun hänestä tuli prostituoitu. 25 vuoden aikana naista on työssään pahoinpidelty, ammuttu viisi kertaa ja puukotettu 13 kertaa. Nainen kertoo tarinansa BBC:n erikoisartikkelissa.

Myers-Powell ihmettelee tarinoita, joissa prostituoidun ammatista maalataan ruusuisia kuvia Pretty Womanin tapaan.

– Prostituoitu saattaa harrastaa seksiä viiden ventovieraan kanssa päivässä. Vuodessa se tarkoittaa yli 1800:aa miestä, joiden kanssa hän on yhdynnässä tai harrastaa suuseksiä, Myers-Powell kertoo BBC:llä.

– Nämä eivät ole mitään suhteita, kukaan ei tuo minulle mitään kukkia, uskokaa pois. He käyttävät ruumistani kuin vessaa.

Isoäidin ryyppykaverit käyttivät lapsena hyväksi

Myers-Powell vietti lapsuutensa Chicagossa. Hän oli vain puolivuotias, kun hänen äitinsä kuoli 16-vuoden ikäisenä. Isoäiti kasvatti tytön tämän jälkeen. Isoäidillä oli alkoholiongelma ja ikäviä asioita alkoi tapahtua, kun isoäiti toi kotiin miesseuralaisia.

– Kun hän sammui kotona, nämä miehet tekivät asioita minulle. Se alkoi, kun olin neljän tai viiden vanha ja siitä tuli säännöllistä. 

Myers-Powell ei kanna lapsuudestaan kuitenkaan isoäidille kaunaa. 

– Olen varma, ettei isoäitini tiennyt siitä mitään.

Jossain vaiheessa Myers-Powell kiinnitti huomiota kotitalonsa edustalla seisoviin naisiin, joilla oli upeat isot kampaukset ja kiiltävät mekot.

– Yhtenä päivänä kysyin isoäidiltäni, mitä nämä naiset tekevät ja hän vastasi: ”Nämä naiset ottavat pikkuhousunsa pois ja miehet antavat heille rahaa.” Ja muistan kuinka ajattelin: ”Ryhdyn luultavasti tekemään sitä”, koska minulta oli jo otettu pikkuhousuja pois.

Ensimmäisenä päivänä viisi miesasiakasta

Kun Myers-Powell täytti 14, hänellä oli jo kaksi omaa lasta. Tuolloin tytön isoäiti ryhtyi puhumaan tälle siitä, että tämän olisi aika ryhtyä tienaamaan rahaa lasten ruokkimiseen.

Niinpä eräänä päivänä tyttö  lähti partioimaan kadulle yllään alle neljän dollarin asu, halvat muovikengät ja huulipunaa huulissaan.

– Olin 14-vuotias ja itkin läpi kaiken. Mutta tein sen. En pitänyt siitä, mutta ne viisi miestä joiden kanssa olin, opastivat minulle mitä tehdä. He tiesivät, että olin nuori ja tuntui melkein siltä, että se kiihotti heitä.

Myers-Powell tienasi tuona iltana 400 dollaria, jotka hän vei isoäidilleen. Isoäiti ei kysellyt, mistä rahat olivat tulleet.

"Tunsin tyttöjä, jotka murhattiin kadulle"

Ensimmäisen kertansa jälkeen Myers-Powell palasi hommiin seuraavana viikonloppuna. Kolmannella kerrallaan kadulla Myers-Powell joutui parittajien kynsiin.

– Pari kaveria pieksi minua aseella ja pistivät takakonttiinsa.

– Ensin he veivät minut keskelle maissipeltoa ja raiskasivat minut. Sitten he veivät minut hotellihuoneeseen ja lukitsivat komeroon.

Myers-Powellin mukaan parittajat pitivät häntä vankina pitkään murtaakseen hänen tahtonsa. Lopulta miehet päästivät tytön ulos komerosta, kun tämä suostui työskentelemään heille.

– He parittivat minua ehkä noin puoli vuotta. En päässyt kotiin. Yritin karata, mutta he saivat minut kiinni, ja kun he saivat minut kiinni, he satuttivat minua pahoin. Myöhemmin muut miehet parittivat minua. Fyysinen pahoinpitely oli kauheaa, mutta pahempaa oli henkinen pahoinpitely.

Parittajien lisäksi myös asiakkaat olivat väkivaltaisia.

– Minua on ammuttu viisi kertaa ja puukotettu 13 kertaa. En tiedä miksi nämä miehet hyökkäsivät kimppuuni, tiedän vain että yhteiskunta tuntui mahdollistavan sen.

– He toivat vihansa tai mielisairautensa tai sen mikä heitä nyt vaivasikaan ja päättivät tehdä tuhojaan huoralle, tietäen etten voinut mennä poliisin puheille. Ja jos menisinkin, minua ei otettaisi vakavasti.

Kaikesta huolimatta Myers-Powell pitää itseään onnekkaana.

– Tunsin kauniita tyttöjä, jotka murhattiin kadulle.

"Hän on vain huora"

Työskenneltyään noin 14–15 vuotta prostituoituna Myers-Powell alkoi käyttää huumeita.

– Jonkin ajan kuluttua, kun olet tehnyt temput tarpeeksi monta kertaa, kun sinua on kuristettu tai kun joku on pitänyt veistä kurkullasi tai tyynyä naamallasi, tarvitset jotain, joka antaa sinulle rohkeutta.

Myers-Powell ei nähnyt tilanteestaan ulospääsyä. Ei ennen kuin vuonna 1997 yksi asiakkaista heitti naisen ulos autostaan.

– Mekkoni jäi kiinni oveen ja hän raahasi minua maassa perässään kuusi korttelia repien ihon irti kasvoistani ja kyljestäni.

Myers-Powell joutui sairaalaan, jossa paikalle hälytettiin poliisi, koska nainen oli niin pahassa kunnossa. Poliisi ei kuitenkaan ottanut Myers-Powellia vakavasti.

– Tunnen hänet, hän on vain huora. Hän varmaan pahoinpiteli jonkun asiakkaansa ja vei tältä rahat, joten hän varmaan sai ansionsa mukaan, poliisi oli sanonut nauraen.

Hoitaja ja poliisi olivatkin jättäneet naisen odotushuoneeseen vammoineen. Sillä hetkellä nainen alkoi ajatella elämänsä suuntaa.

– Siihen asti minulla oli ollut joku ajatus siitä, mitä tehdä, minne mennä, kuinka jaksaa taas eteenpäin. Mutta yhtäkkiä ideat olivatkin loppu. Muistan katsoneeni ylöspäin ja puhuneeni Jumalalle: ”Nämä ihmiset eivät välitä minusta. Voitko sinä auttaa?”

Turvatalosta alkoi toipuminen

Pian paikalle tuli lääkäri, joka otti Myers-Powellin hoitoonsa. Lääkäri kehoitti naista myös kääntymään sairaalan sosiaalityöntekijöiden puoleen. Myers-Powellilla oli ennakkoluulonsa sosiaalityöntekijöitä kohtaan, mutta tällä kertaa epäluuloon ei ollut aihetta.

Sosiaalityöntekijät opastivat naisen turvataloon – josta alkoi käänne Myers-Powellin elämässä.

– Turvatalossa minulla oli kaikki mitä tarvitsin.

– He kehottivat minua ottamaan aikani toipumiseen ja viipyvän niin kauan kuin tarvitsee – ja minä viivyin siellä liki kaksi vuotta. Kasvoni paranivat ja sieluni parani.

Nykyään Myers-Powell työskentelee seksityöläisten tukihenkilönä.

– Kun prostituoitu lopettaa työnsä, hän ei yleensä halua puhua siitä. Sillä mikä mies huolisi hänet vaimokseen? Kuka palkkaisi hänet töihin? Kun lähdin turvatalosta, olin samanlainen.

– Mutta sitten aloin tehdä vapaaehtoistyötä seksityöntekijöiden parissa ja auttaakseni yliopiston tutkijaa hänen työssään. Ja silloin tajusin, että kukaan ei auta näitä nuoria naisia. Kukaan ei kertonut heille: ”Minäkin olin joskus samanlainen ja olin siellä. Ja nyt olen tällainen. Sinäkin voit muuttua, sinäkin voit toipua.”

Myers-Powell on myös mukana koululaistoiminnassa, jonka tarkoitus on pitää syrjäytymisvaarassa olevat tytöt poissa kaduilta.

Kolme vuotta sitten Myers-Powellista tuli ensimmäinen nainen Illinoisissa, jonka prostituutiotuomiot on pyyhitty pois tämän rikosrekisteristä.

Tämä tapahtui sen jälkeen kun osavaltiossa hyväksyttiin uusi laki, jossa vastuu seksirikoksista painottuu ihmiskaupan uhrien sijaan näiden hyväksikäyttäjiin.

– Naisia, joita on kidutettu, manipuloitu ja aivopesty, pitäisi kohdella selvityjinä eikä rikollisina, Myers-Powell toteaa.

Koko erikoisartikkeli BBC:n sivuilla

Keskustelu suljettu asiattomien kommenttien takia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja