25.4.2002 Viikonlopun menu, mm. parsaa, kuhaa, pinaattia ja päärynöitä
Parsaa naturel
3-5 kpl valkoista parsa/ruokailija
vettä
suolaa
tilkka sitruunamehua
nokare voita
1. Kuori parsat työlaudan päällä perunankuorimaveitsellä tai erikoiskuorijalla. Kuori nupusta varteen päin ohuelti niin, että kuorta ei jää parsan pintaan. Katkaise varren alusta pois 1-2 cm.
2. Keitä parsat laakeassa kattilassa esim. paistokasarissa tai parsakattilassa (korkea korillinen kattila). Mausta keitinvesi suolalla, voinokareella ja 1-2 rkl sitruunamehua.
3. Nosta parsat kiehuvaan veteen nuput ylöspäin niin, että nuput jäävät veden pinnan yläpuolelle. Tai jos keität parsat laakeassa kattilassa, nosta parsat makaamaan veteen. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen, vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen 4-6 minuuttia. Ota kattila pis liedeltä ja anna parsojen olla kattilassa vielä noin 10 minuuttia. Mitä tuoreempia parsat ovat sitä lyhyemmässä ajassa ne kypsyvät. Kypsyyttä voit kokeilla hammastikulla.
4. Nosta parsat varovasti keitinliemestä valumaan keittöpyyhkeen tai talouspaperin päälle.
5. Tarjoile heti lämpimän hollandaisekastikkeen tai voisulan/tai oliiviöljyn ja parmesaaniraasten kera. Lisää tarjoiluvadille tai lautaselle sitruunan lohkot. Valmista hollandaise esim. jauheesta pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuhaa, muhennettua pinaattia ja sieniä
4 kuhafileetä
suolaa, pippuria
voita ja/tai öljyä
1. Paista kuhafileet pannulla kerran kääntäen ja mausta suolalla ja pippurilla.
Muhennettua pinaattia
1 pss (250 g) tuoretta pinaattia tai nokkosta tai 2 pkt pakastepinaattia
tilkka öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria
muskottipähkinää
(kermaa)
1. Huuhdo pinaatit tai nokkoset hyvin ja valuta ne. Poista paksut lehtiruodot.
2. Silppua sipuli ja valkosipulit ja kuullota niitä hetki pannulla.
3. Lisää pinaatti ja pyörittele koko ajan kunnes pinaatti kypsyy eli menee kasaan.
4. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla sekä lisää joukkoon vähän kermaa ja kiehauta. Viipaloi herkku- tai muut sienet. Paista ne kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla. Voit myös yhdistää pinaatin ja sienet.
Sahramipäärynät
4 kypsää päärynää
n. 8 dl vettä
2 dl valkoviiniä
2 dl sokeria
1 pss sahramia
1. Kuori päärynät, mutta jätä kara.
2. Kiehauta vesi, sokeri, viini ja sahrami ja nosta päärynät liemeen. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes päärynät ovat tikulla kokeiltaessa pehmeän tuntuisia. Kypsymisaika vaihtelee päärynälajikkeesta ja kypsyysasteesta riippuen.
3. Anna päärynöiden jäähtyä liemessään ja maustua siinä mielellään yli yön kylmässä.
4. Nosta päärynät lautasille ja kaada niille vähän (kokoonkeitettyä) keitinlientä. Tarjoa lisäksi suklaakastiketta tai kotimaisista vadelmista tai mansikoista tehtyä kastiketta (soseuta marjat sauvasekoittimella tasaiseksi ja mausta sokerilla, lisää tarvittaessa tilkka vettä).
- Toim. Kati Nappa
> Katso tästä Ihanan aamun ruokaosuus, osa 1
Uusimmat
-
17:11
Tapparalle huippuvahvistus: Leijonien olympiavoittaja palaa SM-liigaan
-
17:06
Kemiönsaaresta lomakylän ostanut liikemies aikoo valittaa valtion toiminnasta – valtio puuttui kiinteistökauppaan maanpuolustuksellisista syistä
-
16:46
Leijonien NHL-pakki päätyi yhtäkkiä järisyttävään limboon – sitten piti haukata happea: "Oli varmaan oma ennätysvaihtoni"
-
16:39
Valtakunnansovittelijaksi viisi hakijaa – nykyinen sovittelija ei ole listalla
-
16:30
Espanja haluaa lanseerata kuukautisvapaan ensimmäisenä Euroopassa – gynekologi MTV:lle: "Kuukautiskipuja työkyvyttömyyden syynä on vähätelty"
-
16:30
Tuleeko MM-kisat sittenkään Suomeen? Lähde: Isännyyshaussa yllättävä käänne
-
16:30
Huolestuttava havainto etätyötä suosivista – tärkeä viesti johtajille: "Työelämä on muuttunut pysyvästi"
-
16:21
25,4 astetta! Helleraja rikki ensimmäistä kertaa tänä vuonna juuri ennen huimaa viilenemistä, joka kestää pitkään
-
16:20
Turkilta on tullut Suomelle viime vuosina yhdeksän luovutuspyyntöä – kaksi ihmistä luovutettu
-
16:15
Suomalaispuolustaja palaa Pohjois-Amerikasta Eurooppaan
-
16:00
Megan Fox edusti tyylikkäänä yhdessä kihlattunsa kanssa Kardashianin ja Barkerin häissä – luksuskemuissa yllättävä pukukoodi
-
15:59
Poliisikoira Mortin tarkka vainu löysi kolmatta päivää metsässä maanneen vanhuksen – "Pelasti ihmishengen"
-
15:57
Leijonien NHL-vahvistus Joel Armia hämmästytti jäätävällä tempullaan – näin hän kommentoi Tshekki-pelin upeaa maaliaan
-
15:48
29-vuotias nainen yritti tappaa ex-miehensä kahden kaverinsa kanssa Tampereella: Tekoa edelsi ex-puolisoiden riita yhteisistä lapsista
-
15:33
Puukkomies ryösti Salen Pieksämäellä – poliisi julkaisi tuntomerkit ja pyytää havaintoja
-
15:31
Syyttäjä: Kidutuksenomaista väkivaltaa Jyväskylässä – kiehuvaa vettä kasvoille, WC:n puhdistusainetta juotettu ja kymmeniä viiltoja veitsellä
-
15:22
Boris Johnson: Otan vastuun partygate-juhlista – ei puhunut mitään eroamisesta
-
15:18
Jaromir Jagr rajussa liikenneonnettomuudessa – "Luulin sen olevan loppuni"
-
15:18
Tapparalle tärkeä jatkosopimus: Veli-Matti Savinainen jatkaa Tampereella
-
15:16
Perustuslakivaliokunta: Valmiuslain uudistus vaatii tarkennusta, mutta voi edetä kiireellisesti – "Meidän täytyy todellakin varautua kaikkiin uhkiin"
-
Lataa lisää