24.2.2004 Riistapaistos ja karpalosurvosta sekä laskiaismunkit (4 annosta)

Riistapaistos ja karpalosurvosta

500 g käristyslihaa
voita
1 valkokaali
2 sipulia
2 rkl siirappia
kuminaa
timjamia
4 dl ohrasuurimoita
2 omenaa
1 l lihalientä
pippuria
suolaa
200 g karpaloita pakasteesta
1/2 dl sokeria

Käristä liha voissa valurautapadassa tai uuninkestävässä vuoassa. Lisää hienonnettu sipuli ja kaali, mausteet ja ohrasuurimot sekä paloitellut omenat. Lisää lihaliemi ja laita uuniin hautumaan noin 120 C noin 2-3 tunniksi. Lisää nestettä tarpeen mukaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita jäisiin karpaloihin sokeri ja anna sulaa ja survo puukauhalla soseeksi.

Laskiaismunkit (10 annosta)

2 dl kulutusmaitoa
1/2 tl suolaa
1/2 dl sokeria
1/2 tl kardemummaa
2,5 tl kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja
n. 0,25 dl voisulaa
2 raastettua appelsiinin kuorta
rypsiöljyä paistamiseen
pinnalle
sokeria
täyte:
1 dl kuohukermaa
1/2 dl smetanaa
2 rkl appelsiinimehua
2 rkl paahdettuja mantelilastuja
2 rkl sokeria
Sekoita suola, sokeri, kardemumma, puolet jauhoista ja kuivahiiva keskenään ja lisää ne kädenlämpöiseen maitoon. Lisää loput jauhot, raastettu appelsiinin kuori ja juokseva voi. Sekoita ja anna kohota. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyörittele pieniä pullia, anna kohota. Kuumenna öljy 170 C ( voit todeta öljyn kuumuuden palalla leipää, mikäli leipä nousee heti pinnalle ja alkaa tiristä on öljy oikean lämpöistä), laske munkit öljyyn reikäkauhalla. Paista molemmin puolin ruskeaksi ja nosta kypsät munkit talouspaperin kautta sokeriin ja pyörittele kauttaaltaan. Anna jäähtyä hetki, halkaise munkit ja täytä, tarjoile kylmän maidon kera.

täyte: Sekoita kerma, sokeri ja smetana keskenään, vatkaa vaahdoksi. Lisää appelsiininmehu ja mantelinlastut, laita lusikalla munkkien väliin.

Resepti: Jyrki Sukula

Lue myös:

    Uusimmat