22.12.2003 Bataattilaatikko ja jouluinen salaatti

Vieraana zambialainen kotitalousopettaja Julia Ojala ja ruokana valmistetaan bataattilaatikkoa sekä jouluista salaattia.

Bataattilaatikko

1 kg bataatteja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
50 g sulatettua voita
1,5 tl suolaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl kardemummaa
3 rkl siirappia

1. Huuhdo bataatit ja keitä ne kuorineen pehmeiksi.
2. Kuori ja lohko bataatit puhtaaseen paksupohjaiseen kattilaan. Soseuta bataatit survimella tai sähkövatkaimella. Ripottele sekaan jauhot ja peitä kattila kannella. Anna imeltyä lämpimässä paikassa 4-5 tuntia (lämpötila 50-80 astetta). Sekoita välillä.
3. Kun seos on imeltynyt , lisää joukkoon voisula, maito, ja mausteet. Kaada vuokaan ja paista 150 asteessa 2-3 tuntia. Tarjoa esim. kinkun tai kalkkunan kanssa.

Jouluinen salaatti

3-4 tomaattia
1 punasipuli
0,5 -1 pss pakasteherneitä
10-12 mustaa kivetöntä oliivia
2 dl purkki- tai pakastemaissia
2-4 kpl latva-artisokan pohjia (säilyke)
(kevätsipulia tai persiljaa)
hyvää oliivi- tai rypsiöljyä
ripaus merisuolaa
mustapippuria

1. Kuori ja halkaise punasipuli ja leikkaa se hyvin ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi tai lohko tomatit. Sulata herneet ja maissi. Leikkaa artisokanpohjat neljään osaan.
2. Nosta kaikki ainekset kauniisti vadille. Pirskota päälle öljyä ja mausta.

Punakaali-mustaherukkasalaatti

lohko punakaalia
1-2 dl pakastemustaherukoita
loraus omenamehua

1. Raasta tai suikaloi punakaali hienoksi ja meheväksi. Kostuta omena- tai appelsiinimehulla ja ripottele joukkoon vähän jäiset marjat (voit survoa osan marjoista). Anna mehustua hetken aikaa. Maistuu hyvältä kinkun ja yleensä porsaanlihan kanssa.


Lue myös:

    Uusimmat