21.2.2002 Viikonlopun menu, mm. kaalipiirakka ja mustikkarahka

Linssi-punajuurisalaatti
-
Kaalipiirakka
-
Mustikkarahka

Linssi-punajuurisalaatti


2 dl keitettyjä keltaisia linssejä
2-3 etikkapunajuurta
1 ruukku rucolaa
50 g fetajuustoa

kastike:

1 rkl sitruunamehua
3 rkl öljyä
2 tl sinappia
mustapippuria

1. Huuhdo linssit ja keitä niitä noin 5 min. Tarkista keittoaika pakkauksesta. Jäähdytä kylmän veden alla, jotta linssit säilyvät ehjinä kokonaisina.
2. Lohko punajuuret.
3. Sekoita ainekset kauniisti vadille ja valuta päälle kastike. Ripottele pinnalle murustettu fetajuusto. Tarjoa leivän kanssa.

Kaalipiirakka


Taikina:

250 g margariinia
2 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2/3 munaa
noin 7,5 dl sämpyläjauhoja

Täyte:

noin 1 kg kaalia
2 rkl öljyä
tilkka vettä
1 -1,5 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl siirappia
3-4 tl oreganoa tai yrttiseosta
2-3 porkkanaa

Voiteluun:

1/3 munaa

1. Poista kaalista kanta ja leikkaa se veitsellä tai koneella suikaleiksi.
2. Kuullota kaalia hetki kattilassa öljyssä. Talvikaali on aika kuivaa, joten lisää joukkoon tilkka vettä ja hauduta kaali kannen alla pehmeäksi.
3. Lisää parinkymmenen minuutin päästä raastetut porkkanat ja mausteet. Hauduta vielä kunnes on pehmeää. Jäähdytä kaali.
4. Valmista taikina. Sulata rasva kattilassa, lisää kylmä vesi. Kun neste on kädenlämpöistä, lisää sokeri, suola, muna, murustettu hiiva ja jauhot vähitellen aluksi vatkaimella rivakasti sekoittaen. Sekoita loput jauhot kauhalla joukkoon.
5. Jaa taikina kahden leivinpaperiarkin päälle ja taputtele ne isoiksi levyiksi. Peitä liinalla ja anna kohota 20-30 minuuttia.
6. Vedä toinen arkki pellin päälle. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi levyn päälle. Nosta toinen levy paperia apuna käyttäen päälle.
7. Leikka taikinapyörällä ylimääräiset pois ja tee niistä pinnalle koristeet tai leikka koristeet jo ennen levyn kumoamista. Nipistele reunat hyvin kiinni. Voitele piirakka, nosta koristeet pinnalle, voitele ne ja pistele piirakka.
8. Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia uunin alaosassa. Voit maustaa kaalin myös omenalla ja banaanilla. Käytä vain 700 g kaalia ja lisää yhdessä porkkanan ja mausteiden kanssa joukkoon 2-3 muusattua banaania ja 1-2 raastettua hapahkoa omenaa. Sekoita ja anna hautua vielä 20 minuuttia.

Mustikkarahka


Sekoita lasiin kermavaahdolla tai vaniljakastikkeella, sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua rahkaa ja vähän jäisiä mustikoita. Koristele mantelilastuilla tai keksinmuruilla ja sitruunamelissalla.

Lue myös:

    Uusimmat