2-vuotias Jasper sai morfiinia kipuun – "Pahin vesirokko ikinä" on saanut britit vaatimaan rokotuksia

Sairaalahoitoon joutuneen pikkupojan erittäin paha vesirokkotapaus on herättänyt ihmiset vaatimaan vesirokon lisäämistä kansalliseen rokotusohjelmaan Isossa-Britanniassa.

Kaksivuotias Jasper joutui sairaalaan tiputukseen sen jälkeen, kun rakkuloiden kauttaaltaan peittämän pojan nähnyt lääkäri oli todennut tapauksen"pahimmaksi ikinä näkemäkseen".

Jasperin äiti Sarah Allen sai kuitenkin olla sinnikäs saadakseen poikansa hoitoon: yleislääkäri oli aiemmin käännyttänyt heidät kotiin todeten Sarahille "kaikkien äitien kuvittelevan, että lapsella on paha vesirokko". 

Vesirokko on Varicella zoster -viruksen aiheuttama tarttuva tauti, joka terveillä lapsilla paranee useimmiten hyvin noin viikossa.

Aikuisen vesirokko voi kuitenkin olla vakava infektio. Erityisesti raskaudenaikainen vesirokko aiheuttaa huomattavan komplikaatioriskin sekä äidille että sikiölle.

Myös puolustuskyvyltään heikentyneen potilaan vesirokko voi olla vaikea, jopa kuolemaan johtava tauti.

Virus voi jäädä piileväksi hermosolmukkeisiin ja vuosia myöhemmin, joko iän tai muun syyn heikentäessä puolustuskykyä, aktivoitua aiheuttaen vyöruusuihottuman. 

Lähde: THL 

Vetoomuksessa jo 2500 nimeä

Itse sairaanhoitajana toimiva Sarah Allen on nyt vedonnut brittihallitukseen, jotta vesirokkorokotus otettaisiin osaksi kansallista rokotusohjelmaa. Hänen vetoomuksensa on allekirjoittanut jo 2500 ihmistä, kertoo.

Jasper-poika vietti sairaalassa viisi vuorokautta sen jälkeen, kun hänen vesirokkorakkuloiden kauttaaltaan peittämä ihonsa tulehtui pahasti.

Britannian terveysviranomaiset ovat vastanneet sanomalla, että rokotuskäytännöt otetaan uudelleentarkasteluun.

Nykyisin Britanniassa rokotetaan ainoastaan riskiryhmiin kuuluvat lapset. 

Satoja rakkuloita

– Ihmiset sonovat, että heidän lapsillaan on ollut paha vesirokko, mutta he eivöt ole uskoa silmiään, kun näytän Jasperin kuvia, äiti Sarah sanoo.

Sarah on itse ammatiltaan sairaanhoitaja.

– Myös sairaalahenkilökunta oli järkyttynyt siitä, miten vakavaa se oli. Kaikki lääkärit halusivat tulla katsomaan tätä "kaikkien aikojen pahinta vesirokkotapausta". 

Vesirokko seurasi tuhkarokkoa

Huono-onninen Jasper oli juuri parantunut tulirokosta saadessaan vesirokkotartunnan. 

Kun Jasperin kuume nousi nousemistaan, äiti vei pojan lääkäriin, missä hän sai antibioottikuurin ja kipulääkettä.

Olo ei kuitenkaan kohentunut, ja poika otettiin sairaalaan, missä hänet laitettiin tiputukseen ja hänelle annettiin viruslääkettä, antibiootteja ja morfiinia. 

Jotkut pelkäävät, että lasten rokottaminen saattaisi lisätä rokottamatta jäävien riskiä sairastua tautiin aikuisina. 

Aikuisilla vesirokkotartunta ilmenee tavallisesti paljon lapsia rajumpana. Aikuisilla myös jälkitautien mahdollisuus on suurempi. Raskauden aikana sairastettu vesirokko saattaa puolestaan vaurioittaa sikiötä. 

Suomessa vesirokkorokotus ei myöskään kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan muualla kuin Kalajoella, jossa pikkulapsia on aloiettu keväällä rokottaa vesirokkoa vastaan. Katso video:

2:09

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja