19.12.2002 Omena-punajuurihyytelö ja joulusinappi

300 g (3 kpl) keitettyjä, kuorittuja punajuuria
200 g (2-3 kpl) kotimaisia omenia
150 g (2 kpl) maustekurkkua
50 g appelsiinituorejuustoa
3 liivatetta
1 prk (150g) (kevyt)ranskankermaa
1. Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen.
2. Leikkaa punajuuret, omenat, joista siemenkota on poistettu ja maustekurkku kuutioiksi. Voit myös käyttää ainesten hienontamiseen teholeikkuria. Älä kuitenkaan hienonna liian pieneksi.
3. Sekoita tuorejuusto tai ranskankerma keskenään ja sekoita kuutioiden joukkoon.
4. Liuota liivatteet tilkassa (2 rkl) maustekurkkujen lientä mikrossa tai pienessä kasarissa levyllä. Lisää liivateliemi ohuena nauhan punajuuriseokseen ja sekoita.
5. Vuoraa pitkulainen vuoka tuorekelmulla ja painele seos vuokaan. Anna hyytyä kylmässä vähintään kaksi tuntia. 6. Kumoa tarjolle ja koristele esim. kihautetuilla omenaviipaleilla, salaatilla tai muulla vihreällä. Ohjeen on kehittänyt Kirsti Eskelinen Seinäjoelta ja se voitti Maa- ja Kotitalousnaisten Keskus ry:n julkaiseman Kotilehden kasvisruokakilpailun toisen palkinnon.

Joulusinappi

100 g (1 prk) sinappijauhetta
1 1/2 dl sokeria
1-1 1/2 rkl perunajauhoja
1 pieni muna
1 1/2 dl ruokakermaa
1 1/2 dl mauste- tai etikkakurkkujen lientä
(1-2 rkl konjakkia tai muuta viinaa)

1. Sekoita sinappijauhe, sokeri ja perunajauhot paksupohjaisessa kasarissa niin että paakut häviävät.
2. Lisää ruokakerma ja muna ja sekoita hyvin.
3. Kuumenna hitaasti kunnes sakenee koko ajan sekoittaen. Nosta pois levyltä ja sekoita noin 10 minuuttia kunnes jäähtyy ja on kiiltävää ja sileää.
4. Sekoita joukkoon kurkkuliemi. Purkita pieniin lasi- tms. tölkkeihin. Säilytä jääkaapissa. Sinappi säilyy pari kolme viikkoa.

Sekoitettu sinappi

1-1 1/2 dl sinappijauhetta
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja keitettyä kylmää vettä
1-2 rkl öljyä
1-2 rkl konjakkia tai viinaa

1. Hiero sinappijauhe, sokeri ja perunajauhot kulhossa paakuttomiksi. Lisää joukkoon kylmää vettä, niin että saat sopivan sakean sinapin.
2. Lisää vähän öljyä ja halutessasi konjakkia tai muuta viinaa. Sekoita hyvin.

Makeudeksi mihin tahansa sinappiin voit käyttää myös hunajaa. Jos sinappi on mielestäsi liian vahvaa, miedonna sitä omenahillolla tai lasten purkkihedelmäsoseella (omena, omenapäärynä, luumu tms) tai nokareella kermavaahtoa.

- Toim. Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat