18 miljoonan euron moka – Iso-Britannia osti brittilehden mukaan toimimattomia koronavirustestejä, joita Boris Johnson ehti jo hehkuttaa

Miten Huoltovarmuuskeskuksen maskikaupat sujuvat jatkossa? 10:43
Miten Huoltovarmuuskeskuksen maskikaupat sujuvat jatkossa?

Suomi ei suinkaan ole ainoa valtio, joka on epäonnistunut koronatarvikkeiden ostossa.

Hinta oli korkea, teknologian toimivuus oli vielä kyseenalaista ja tuote piti maksaa etukäteen.

16 miljoonan punnan eli noin 18 miljoonan euron tarjous oli kuitenkin liian houkutteleva. Kaksi kiinalaisyritystä kun kauppasi kotona tehtäviä koronavirustestejä, joilla testihenkilöstä olisi mahdollista löytää vasta-aineita.

Jos vasta-aineita löytyisi, tietäisi testin tehnyt sairastaneensa koronan ja näin ollen kenties olevansa sille ainakin jonkin aikaa immuuni.

– Yksinkertainen kuin raskaustesti, totesi koronaviruksen itsekin sairastanut Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson brittilehti Independentin mukaan.

Oxfordin yliopiston kokeiden perusteella vasta-ainetestien luotettavuus ei ollut riittävä. Näin ollen puoli miljoonaa testiä pölyttyy nyt varastossa.

Indenpendentin mukaan britit yrittävät nyt saada ainakin osan testeihin hukatuista rahoista takaisin.

Testejä myyneet kiinalaiset yritykset ovat syyttäneet brittiviranomaisia ja -poliitikkoja. Yritysten mukaan britit ymmärsivät väärin tai liioittelivat testien käyttömahdollisuuksia.

Independentin mukaan kiinalaisyritys väitti, että testien oli tarkoitus toimia vain lisätestinä potilaille, joilla oli jo todettu koronavirustartunta.

Lue myös:

    Uusimmat