18.9.2003 Balsamietikalla maustettu syyspata sekä eilisen leivän elvytys

500-600 g naudan-, possun- tai nuoren lampaan lapaa tai paistia
4 dl vettä
(2 rkl vasikanfondia)
1-3 timjamin oksaa
1-3 persiljan oksaa
2-3 laakerinlehteä
3 rkl balsamietikkaa
2 porkkanaa
2 keskikokoista sipulia
1/2 -1 kyssäkaali
4-5 perunaa
lohko (kuutioina n. 200g) kurpitsaa tai kesäkurpitsaa
1/2 -1 kukka- tai parsakaali
suolaa, mustapippuria
(0,5 -1 rkl Maizenaa)

persiljaa

1. Leikkaa liha (huoneenlämpöinen) 2-3 cm:n kuutioiksi.
2. Kaada vesi kattilaan, lisää timjami, persilja, laakerinlehdet, fondi ja balsamietikka. Kuumenna kiehuvaksi.
3. Lisää lihapalat, kuumenna kiehuvaksi, kuori halutessasi vaahto ja kypsennä miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia lihan mureudesta riippuen.
4. Käsittele sillä aikaa kasvikset. Huuhdo tai kuori ne. Leikkaa sipulit lohkoiksi, porkkanat puoliksi ja parin cm:n pätkiksi, kyssäkaali paloiksi ja perunat paksuhkoiksi viipaleiksi. Poista kurpitsalohkosta siemenet ja kuituinen osa, leikkaa kuori pois terävällä veitsellä. Viipaloi ja kuutioi kurpitsa. Jos käytät kesäkurpitsaa, halkaise se pitkittäin ja poista siemenet tarvittaessa eli jos keskusta on pehmeää. Leikka viipaleiksi. Leikkaa kukka- tai kuoritun parsakaalin varsi viipaleiksi ja kukkaosa lohkomalla nupuiksi.
5. Lisää porkkanat, sipulit, kurpitsa, kyssäkaali ja perunat pataan ja sekoita. Kypsennä n. 10 min.
6. Kun kasvikset ovat lähes kypsiä, lisää loput eli kukka- ja/tai parsakaali ja kesäkurpitsa, jos käytät sitä. Hauduta kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarkista maku. Jos suurustat liemen, tee se muutama minuutti ennen kuin kasvikset ovat kypsiä, jotta Maizena ehtii kypsyä. Sekoita Maizena kylmään vesitilkkaan ja sekoita syyspadan liemeen (nosta kasviksia vähän toistensa päälle, niin saat nestettä esille). Ripottele pinnalle persiljasilppua.

Eilisen leivän elvytys

Moni haluaa nykyään ostaa leipänsä joka päivä tuoreena. Tuoretta leipää on myös tarjolla entistä paremmin. Tarkka kokki ei heitä eilistä leipää pois vaan käyttää sen hyödyksi. Ja leipähän kannattaa osta aina tarpeen mukaan.

Vinkkejä:

- paahda, lämmitä mikrossa tai paista leipä juuri ennen käyttöä niin se tuoreutuu
- vaaleasta, sekaleivästä tms ja myös ruisleivästä voit kuivattaa korppuja
- köyhät tai rikkaat ritarit ja leipävanukas syntyvät myös hiiva- tms. leivästä
- jos patongista tai ranskanleivästä jää palanen, leikkaa se muutamaan osaan ja anna kuivahtaa huoneen lämmössä. Säilytä esim. paperipussissa. Kun kuivia paloja on enemmän, surauta ne esim. monitoimikoneella korppujauhoiksi tai hienonna esim. morttelissa pieni määrä tarpeen mukaan.
- jauha kuivahtava ruisleipä karkeaksi rouheeksi, paahda se ja käytä esim. kalan tai muun leivittämiseen. Voit paistaa jauhelman myös voissa, lisätä joukkoon vähän sokeria ja kanelia ja käyttää seoksen tallimestarin kiisseliin ( kerroksittain hapanleipäjauhelmaa ja kasviaismarjakiisseliä)
- lisää kuivahtanutta leipää kuutioina keittoon (italialainen tomaattileipäkeitto) suurustamaan se, kuivahtaneet leivät kuuluvat myös kaljavelliin -suomalaiseen perinneruokaan
- leikkaa leipä viipaleiksi ja edelleen kuutioksi ja paista uunissa tai pannulla pienessä öljymäärässä rapeiksi paloiksi - krutongeiksi.
- korppujauhon asemesta voit lisätä esim. laatikkoruokiin eilisestä leivästä leikattuja pieniä kuutioita. Ne ruskistuvat herkullisiksi uunissa.
- valmista pieniä herkkukorppuja: leikkaa patongista tai muusta vaalehkosta leivästä ohuita viipaleita. Jaa isommat leipäviipaleet annospaloiksi. Nosta leivät uunipellille. Sipaise pintaan pensselillä vähän öljyä. Ripsauta pinnalle haluamaasi yrttiä kuivana tai tuoreena, yrttisuolaa, suolakiteitä, paprikaa, cayennepippuria, currya, pippurirouhetta tms. Kuivata leipiä hetki 225 asteessa tai grillivastuksen alla uunissa. Varo etteivät herkut pala. Käännä tarvittaessa. Anna jäähtyä ja säilytä tiiviissä purkissa. Tarjoa sellaisenaan tai esim. tuorejuustolla, kurkkusuikaleilla ym. päällystettynä esim keiton lisäkkeeksi tai alkudrinkin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat