16- ja 17-vuotiaat vangittu: Epäillään törkeästä raiskauksesta ja salakatselusta Valkeakoskella – myös uhri alaikäinen

Pirkanmaan käräjäoikeudessa vangittiin tänään kaksi vuonna 2000 syntynyttä miestä epäilynä Valkeakoskella kuun alussa tehdystä törkeästä raiskauksesta ja siihen yllytyksestä.

Miehistä 16-vuotias vangittiin todennäköisin syin epäiltynä epäiltynä törkeästä raiskauksesta, 17-vuotias taas siihen yllytyksestä, törkeästä kunnianluokkauksesta, salakatselusta ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.

Rikoskomisario Pasi Nieminen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että epäillyt teot liittyvät samaan kokonaisuuteen. Teko tapahtui käräjäoikeuden mukaan tänä vuonna 6.–7. elokuuta.

– Tapauksessa sekä epäillyt että uhri ovat alaikäisiä. Tästä syystä poliisi ei aio asiasta tämän enempää tiedottaa. Asia tullaan käsittelemään salassapidettävänä myös tuomioistuimessa, Nieminen kertoo.

– En kommentoi asiaa yhtään tätä tarkemmin.

Nimikkeistä voi päätellä, että raiskauksen lisäksi epäillään toisen osapuolen mahdollisesti tallentaneen siihen liittyvää kuvamateriaalia ja jakaneen sitä eteenpäin muille henkilöille. Poliisi ei kommentoi, miten materiaalia on levitetty ja keille, ja miten tapahtumien kuvaaminen on tapahtunut.

Törkeä raiskaus

Raiskauksessa tekijä pakottaa uhrin sukupuoliyhteyteen kohdistamalla tähän väkivaltaa tai sen uhkaa. Raiskauksesta tuomitaan myös, jos käyttää avuksi uhrin tiedotttomuutta, sairautta, vammaisuutta, pelkotilaa tai muuta avuttomuuden tilaa.

Törkeä raiskauksesta tulee, jos siinä:

 1. aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,
 2. rikoksen tekevät useat tai siinä aiheutetaan erityisen tuntuvaa henkistä tai ruumiillista kärsimystä,
 3. kohteena on kahdeksaatoista vuotta nuorempi lapsi,
 4. rikos tehdään erityisen raa’alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla tai
 5. käytetään ampuma- tai teräasetta tai muuta hengenvaarallista välinettä taikka muuten uhataan vakavalla väkivallalla

ja raiskaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Rangaistus: vähintään kahden, enintään kymmenen vuoden vankeus.

Salakatselu

Salakatselulla henkilö oikeudettomasti teknisellä laitteella katselee tai kuvaa

 1. kotirauhan suojaamassa paikassa taikka käymälässä, pukeutumistilassa tai muussa vastaavassa paikassa oleskelevaa henkilöä taikka
 2. yleisöltä suljetussa 3 §:ssä tarkoitetussa rakennuksessa, huoneistossa tai aidatulla piha-alueella oleskelevaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten

Rangaistus: sakko tai enintään vuoden vankeus.

Törkeä kunnianloukkaus

Kunnianloukkauksessa toisesta henkilöstä esitetään valheellinen tieto tai vihjaus siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vanhinkoa tai kärsimystä loukatulle tai tähän kohdistuvaa halveksuntaa. Myös muusta halventamisesta voi saada syytteen.

Teko on törkeä, jos siinä aiheutetaan suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa, ja teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä. 

Rangaistus: Sakko tai enintään vuoden vankeus.

Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen

Teossa henkilö valmistaa, pitää kaupan tai vuokrattavana tai muulla tavoin tarjoaa tai asettaa saataville, pitää saatavilla, vie maasta, tuo maahan tai Suomen kautta muuhun maahan taikka muuten levittää kuvia tai kuvatallenteita, joissa sukupuolisiveellisyyttä loukkaavasti todellisuuspohjaisesti tai todenmukaisesti esitetään

 1. lasta,
 2. väkivaltaa tai
 3. eläimeen sekaantumista.

Rangaistus: sakko tai enintään kahden vuoden vankeus.


Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja