16.5.2002 Marinoitu paahtopaisti, kasvispaistos ja hedelmäinen teebooli

Tomaatti-kevätsipulisalaatti
-
Marinoitu paahtopaisti, kasvispaistos
-
Hedelmäinen teebooli

Tomaatti-kevätsipulisalaatti

4-5 kypsää tomaattia
2-3 kevätsipulin vartta
basilikan lehtiä
rypsiöljyä
mustapippuria
ripaus suolaa

1. Huuhtele kasvikset.
2. Leikkaa tomaatit viipaleiksi tai lohkoiksi ja kevätsipulit vinottain paloiksi.
3. Nostele ne laakealle vadille, mausta suolaripauksella ja mustapippurilla ja liruttele päälle vähän hyvää öljyä.
4. Ripottele joukkoon basilikanlehtiä. Tarjoa salaatin kanssa hyvää leipää.

Marinoitu paahtopaisti 4-6:lle

800 g mureaa naudan ulkofileetä tai paahtopaistia (paahtopaistin pitäisi olla kooltaan 1,2 kg tai enemmän, jotta lopputulos on mehevä)
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl serryä
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia tai rosmariinia tai muuta yrttiä

1. Nosta filee- tai paistipala sopivan kokoiseen uunivuokaan (niin että paisti mahtuu, mutta tyhjää ei jää paljon).
2. Pirskota päälle balsamiviinietikka ja serry sekä revityt yrtit. Kääntele paistia ja peitä kelmulla. Anna marinoitua viileässä pari tuntia tai yön yli.
3. Nosta liha huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen kypsennystä. Työnnä paistomittari lihaan niin, että kärki osuu paksuimpaan kohtaan.
4. Kypsennä uunissa 100-125 asteessa kunnes mittarin lukema osoittaa 60-65 astetta.
5. Peitä liha foliolla tai voipaperilla ja anna sen vetäytyä 20 minuuttia ennen leikkaamista, niin lihasmehut pysyvät sisällä. Tarjoa liha lämpimänä ruokana lisäkkeiden kanssa. Valele viipaleet pannulle kertyneellä liemellä.

Jos haluat tarjota paistin kylmänä esim. buffettipöydässä, jatka valmistusta seuraavasti:

(n. 800 g:n palalle)

1 rkl viinietikkaa
ripaus suolaa
0,5 dl öljyä
1 rkl viherpippuria
tuoreita yrttejä (basilikaa, timjamia)

1. Sekoita viinietikka, suola ja vähän murennetut viherpippurit. Lisää öljy.
2. Poista levähtäneen lihan pinnalta yrtit ja leikkaa se lämpimänä ohuiksi viipaleiksi. Nosta liha tarjoiluvadille kauniisti ja irtonaisesti.
3. Kaada kastike päälle ja anna marinoitua kylmässä kelmulla peitettynä ainakin 2 tuntia tai seuraavaan päivään.
4. Ripottele päälle tuoreita yrttejä. Jos haluat voimakkaamman yrttien maun, lisää yrtit marinadiin.

Kasvispaistos

5-6 perunaa
2 porkkanaa
1 purjo
1 sipuli
0,5 - 1 fenkoli
3-4 dl kavislientä (vettä+1 kasvisliemikuutio tai 1-2 rkl kasvisfondia)
timjamia tai oreganoa
50 g parmesaaniraastetta
50 g sinihomejuusomuruja
mustapippuria

1. Kuori perunat, sipuli ja porkkanat. Puolita purjo ja huuhdo se hyvin. Jätä osa vihreästä osasta muuhun ruokaan käytettäväksi. Huuhdo fenkoli.
2. Viipaloi kasvikset ohuiksi ja lado ne uunivuokaan kerroksittain juustojen kanssa. Ripottele väliin tuoreita tai kuivattuja yrttejä ja mustapippurirouhetta. Ripottele päällimmäiseksi vähän juustoraastetta.
3. Kaada päälle kasvisliemi.
4. Kypsennä 200-225 asteessa noin tunti eli kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

Hedelmäinen teebooli

1 l vettä
5 pss tai 5 tl mansikan, appelsiinin, mangon tms. makuista teetä
0,5 -3/4 dl sokeria
2 dl appelsiini-, mango- tai muuta hedelmämehua
0,5 sitruunan mehu appelsiinikuutioita, mansikoita kokonaisina tai viipaleina, kurkkukuutioita tai -palloja jääpaloja sitruunamelissan tai mintunlehtiä

1. Valmista tee tavalliseen tapaan hauduttamalla, lisää joukkoon sokeri ja jäähdytä.
2. Lisää muut aineet.
3. Tarjoa korkeisiin laseihin annosteltuina tai boolimaljasta.

Lue myös:

    Uusimmat