16.4.2002 Siemenleipäset, sydänviikon sämpylät ja jauheliha-tomaattivuoka

3 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
ripaus suolaa
1 dl kauraleseitä
2 rkl pellavansiemeniä tai -rouhetta tai muita siemeniä
2 rkl auringonkukan siemeniä tai -rouhetta
n. 5 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl öljyä

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.
2. Lisää kauraleseet, suolaripaus, siemenet ja jauhot vähitellen rivakasti vatkaten. Älä tee taikinasta kovaa.
3. Alusta taikina käsin tai, jos olet kiireinen, pelkällä kapustalla.
4. Anna kohota puolisen tuntia liinalla peitettynä. Voit taputella löysähkön taikinan myös suoraan pellillä ja kohottaa sen vain kerran.
5. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa kuplat pois. Pyöritä taikina pötköksi ja leikkaa se 14-16 osaan. Nosta palat pellille ja painele litteiksi. Anna kohota , voitele vedellä ja ripottele päälle siemeniä tai kauralesettä. Tai taputtele taikina pellille leivinpaperin päälle ja jaa taikinapyörällä 12-16 osaan. Jatka kuten edellä.
6. Paista sämpylöitä 200-225 asteessa 12-15 minuuttia, peltileipää 200 asteessa 15-20 minuuttia. Tarjoile sämpylät esim.porkkanalevitteen kanssa (yhtä paljon kypsää porkkanaa soseena ja kevytkasvirasvalevitettä+ yrttejä maun mukaan).

Jauheliha-tomaattivuoka

200-300 g vähärasvaista jauhelihaa
1 tlk tomaattimurskaa
½ - 1 ruukku basilikaa tai 3-4 tl yrttimaustetta
mustapippuria
noin 2 dl vettä tai kasvislientä (kuutiosta, fondista)
1 pss (500 g) pakasteperunaviipaleita tai -suikaleita
1 pss (200-300g) pakastevihanneksia
100 g (9%) sulatejuustoa

pinnalle:

2 rkl juustoraastetta

1. Paahda jauheliha pinnoitetussa paistokasarissa tai kypsennä sitä hetki kasvisliemessä.
2. Lisää joukkoon tomaattimurska ja mausteet sekä kasvisliemi, jos olet paahtanut jauhelihan. Anna porista hetki.
3. Voitele uunivuoka öljyllä ja levitä pohjalle perunat.
4. Kaada päälle puolet kastikkeesta. Silppua joukkoon tuore basilika. Lisää kasvikset sekä sulatejuusto nokareina.
5. Kaada päällimmäiseksi loput kastikkeesta ja ripottele pinnalle vähän juustoraastetta.
6. Kypsennä uunin alaosassa 225 asteessa 40-50 min. eli kunnes perunat ovat pehmeitä. Tarjoa lisukkeeksi salaattia ja sämpylöitä.

Lue myös:

    Uusimmat