Mainos

15 vuotta Moskovan teatterikaappauksesta – tshetseeniterroristit sieppasivat satoja, kaikki päättyi veriseen poliisirynnäkköön

4:14

Tänään tulee kuluneeksi 15 vuotta Moskovan Duprovkan teatterissa sattuneesta panttivankikaappauksesta, jossa 40 tshetseeniterroristia otti yli 700 teatterivierasta panttivangiksi. Kaappaus Moskovassa alkoi keskiviikkona 23. lokakuuta 2002 ja se jatkui kolme päivää.

Teatterissa oli käynnissä suosittu Nord-Ost-musikaali, kun yleisössä istuneet mustiin pukeutuneet ja räjähdevöihin itsensä köyttäneet naiskaappaajat astuivat esiin. Ryhmään kuului myös miehiä.

Iskun tarkoituksena oli saada Venäjä vetäytymään Tshetsheniasta, jossa käynnissä oli toinen Tshetshenian sota Venäjän joukkojen ja tshetseeniseparatistien välillä. Jos vaatimuksiin ei suostuttaisi, yleisö surmattaisiin ja koko rakennus räjäytettäisiin, kaappaajat uhkasivat.

Neuvotteluissa kaappaajien kanssa käytettiin apuna jopa Tshetsheniaa tuntevaa naistoimittaja Anna Politkovskajaa, ilman tulosta.

Lauantain vastaisena yönä 26. lokakuuta rakennuksesta kuului räjähdyksiä ja ammuskelua. Tiedotusvälineille terroristien kerrottiin tappaneen kaksi panttivankia. Varttia vaille seitsemältä kaksi naispanttivankia juoksi talosta ulos, ja kello 7.11 venäläiset erikoisyksilöt Alfa ja Vimpel rynnäköivät rakennukseen.

Hyökkäyksessä käytettiin ampuma-aseiden lisäksi apuna heroiinin sukuista fentanyyliä, joka on myöhemmin noussut otsikoihin Yhdysvaltojen opioidiepidemiassa. Kipulääkkeenä käytetty fentanyyli lamaannuttaa suurissa määrissä hengityksen.

Hyökkäyksen jälkeen osa panttivangeista kärsi kaasumyrkytyksestä. Varasisäministeri Vasili Vasilijev vahvisti, että erikoisjoukot käyttivät hyökkäyksessä tainnuttavaa kaasua. Hänen mukaansa yksikään sairaalassa menehtyneistä panttivangeista ei kuitenkaan kuollut kaasumyrkytykseen vaan muun muassa sydänkohtauksiin ja lääkkeiden puutteeseen.

Hyökkäyksen jäljet olivat veriset: 129 kuollutta panttivankia ja 41 kaappaajaa. Henkiin jääneistä kaapatuista monelle jäi vakavia terveyshaittoja, niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.