Mainos

15-vuotias jäi jumiin Ruotsin rajatarkastusten takia: "En tiedä mitä tehdä"

Ruotsin eilen aloittamat rajatarkastukset kaikilta Tanskasta tulevilta on pysäyttänyt jo osan siirtolaisista Kööpenhaminaan. Yksi heistä on nuori Ehsan, kertoo Aftonbladet.

Eilen iltapäivällä Saksasta saapuva juna pysähtyy Kööpenhaminan juna-asemalle. Ihmiset tungeksivat asemalla ja suuntaavat ulos. Ramin Masood seisoo asemalla ja katselee tulijoita. Hän on tehnyt niin monesti aikaisemminkin, koska etsii Afganistanista tulleita pakolaisia.

Hän on itse syntyisin Afganistanista, mutta on tullut Tanskaan 1990-luvulla. Kun Euroopan pakolaiskriisi laajeni loppukesästä ja tulijoita tuli yhä enemmän, hän ilmoittautui Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi.

Ramin Masood tunnistaa väkijoukosta afgaanit. Vanhempi kaksikosta, 21-vuotias Mustafa Gholami on matkalla kotiinsa Tukholmaan lomareissultaan Saksasta. Gholamille oli selvää, kun hän törmäsi nuoreen Ehsaniin junassa, että hän matkustaisi pojan kanssa yhdessä. Hän on itse ollut samanlaisessa tilanteessa kun pakeni Afganistanista. Ainoa ero Ehsaniin on, että hänen onnistui päästä Ruotsiin.

– Tarkoitatko, että ilman henkilöllisyyspapereita et pääse maahan, vaikka haluaisit hakea turvapaikkaa? Mustafa Gholami ihmettelee Aftonbladetille.

Matka Suomeen tyssäsi

Aftonbladetin mukaan Gholami ei ole ymmärtänyt mitä Ruotsin eilen alkaneet rajatarkastukset tarkoittavat. Ehsan, joka sanoo olevansa 15-vuotias, ei edes tiennyt rajatarkastuksista. Myöskään junassa ollut toinen afgaaniperhe, ei tiennyt asiasta. Siirtolaiset kerääntyvät nyt vapaaehtoisena työskentelevän Ramin Masoodin ympärille.

– Tämä perhe aikoi Suomeen Ruotsin kautta poikansa kanssa. Nyt heillä ei ole siihen mahdollisuutta, heillä ei ole passia tai muita papereita, Ramin Masood selventää lehdelle.

Nyt 21-vuotias Mustafa Gholami huolestuu. Hän haluaisi auttaa maanmiehiään pääsemään Malmöön, mutta jos poliisi pysäyttää heidät hän itse voi joutua vaikeuksiin.

– En halua heidän luulevan, että olen salakuljettaja, Gholami sanoo ja lähtee yksin kohti Ruotsia.

Afgaaniperhe taas ymmärtää, että matka ei jatku enää sujuvasti. Perhe suuntaa juna-aseman toisessa päässä olevaan paikallisen Punaisen Ristin tiloihin. Aikaisemmin juna-asemalla saattoi olla tuhansia pakolaisia päivittäin, mutta nyt asema on lähes tyhjillään. Eräs aktivisti kertoo Aftonbladetille, että Ruotsin hallituksen viesti, että turvapaikanhakijat eivät ole enää tervetulleita, on saavuttanut ihmiset.  

Pakeni Iranista

15-vuotias Ehsan on huolissaan. Hän matkusti Saksasta ilman matkatavaroita ja vain 60 euroa taskussaan. Hän on matkustanut Iranista Turkkiin, sieltä Kreikkaan ja Balkanin läpi Saksaan.

– Saksassa oli poliisi, joka sanoi, että onnistuisin matkassani Ruotsiin. Saksa oli hyvä maa nuorille, Ehsan kertoo.

Ehsan pakeni Afganistanista ollessaan 5- tai 6-vuotias. Hän isänsä on kadonnut, mutta muu perhe, äiti, kaksi siskoa ja veli, ovat yhä Iranissa.

– Halusin Eurooppaan opiskelemaan. Haluan, että minulla on tulevaisuus. 

Hänen mukaansa henkilöllisyyspapereiden saaminen afgaanipakolaisena Iranissa on mahdotonta. Nyt hän seisoo kööpenhaminalaisella juna-asemalla, eikä tiedä mitä tekisi seuraavaksi. Aftonbladetin toimittaja ehdottaa tarjoavansa ruokaa.

– En tiedä mitä teen. En halua syödä nyt, poika vastaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.