15 vinkkiä: Näin takaat leikkokukillesi pitkän kukoistuksen

Kaunis kimppusi saa useita päiviä lisää elinaikaa, kun hoidat sitä huolella. Tärkeintä on huolehtia raikkaasta vedestä.

1. Laita kukat veteen heti, kun se on mahdollista. Vaikka pakettiin olisikin pakattu kosteutta mukaan, kukkien vedensaanti ei kuitenkaan ole paras mahdollinen.

2. Käytä vain puhdasta maljakkoa tai muuta vedenpitävää astiaa. Pienikin määrä kukkia asettuu kauniisti maljakkoon, jossa suuosa on pohjaosaa kapeampi. Runsas kukkamäärä vaatii suuren maljakon.

3. Kaada maljakkoon puhdasta, viileää vettä. Täytä maljakko suunnilleen kimpun sidontakohtaan.

4. Käytä leikkokukkavirkistettä aina kun mahdollista. Virkiste pitää veden puhtaana estämällä bakteerien kasvua. Se myös ravitsee kukkia ja parantaa niiden kehitystä ja kestoa. Virkistepussin saa mukaan kukkamyyntipisteestä, ja sitä voi myös ostaa kotiin varastoon joko nestemäisenä tai jauhemaisena. Liuota virkiste maljakkoveteen ennen kuin lisäät kukat. Laita talviaikaan ruusuille vain puolet virkisteannoksesta.

5. Jos kimppu on jo sidottu niinellä tai muulla kuin kuminauhalla, se on kukkasitojan valmiiksi harkitsema taiteellinen kokonaisuus. Älä enää avaa sitä.

6. Vaihda maljakkovesi usein, jos et käytä virkistettä. Pese maljakko pesuaineella veden vaihdon yhteydessä ja huuhtaise myös varret.

7. Poista maljakkoveteen ulottuvat tai siellä uivat lehdet. Lehdet pehmenevät nopeasti, ja innostavat bakteereita lisääntymään maljakossa.

8. Leikkaa terävällä veitsellä varresta viistosti vähintään pari senttiä pois. Älä käytä saksia tai sahanteräistä veistä! Leikkaamalla varteen tulee uusi imupinta, jonka kautta vesi kulkeutuu paremmin kukkaan. Vanhan imupinnan lähellä olevat vettä johtavat putkilot voivat olla jo melkein tukossa, joten uusi imupinta silloin tällöin pidentää kukkien kestävyyttä.

9. Puuvartisten kukkien varsiin riittää myös pelkän uuden imupinnan leikkaaminen terävällä veitsellä. Vanhat konstit, kuten varsien murskaaminen tai kuoriminen, eivät auta vedenottoa ja voivat jopa haitata sitä.

10. Vältä laittamasta kukkia auringonpaisteeseen, kuumaan tai vetoisaan paikkaan.

11. Ethän kuljeta hyvin pakattujakaan kukkia talvipakkasilla ulkona pitkiä matkoja. Jos kukat ovat olleet paketissa viileässä pitkähkön ajan, anna paketin olla suljettuna huoneenlämmössä puolen tunnin ajan. Avaa paketti vasta sitten. Näin kukat välttyvät jopa 25 asteen äkilliseltä lämpötilanmuutokselta.

12. Lahjakukkia viedessäsi pidä kukat paketissa aina ojentamishetkeen saakka. Kääre suojaa niin kylmältä kuin kuumaltakin ja hidastaa veden haihtumista kukista.

13. Hedelmät erittävät etyleeniä, joka vanhentaa ja kuihduttaa kukat ennen aikojaan. Pidä siis varsinkin omenat kaukana kukista.

14. Poista vanhentuneet kukat maljakosta. Näin ne eivät jää likaamaan maljakkovettä.

15. Kuihtuneet kukat voi laittaa biokeräysastiaan, kunhan siteenä oleva niini on poistettu.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat