14.5.2002 Värikäs kalakeitto ja sisarussämpylät

1 sipuli
1 purjo
(1 rkl öljyä)
3 porkkanaa
pala (250 g)selleriä
pala (200-250 g) palsternakkaa
1 laakerinlehti
1 yrttiliemikuutio (timjami-basilika) tai tuoreen lipstikan lehtiä
musta- ja valkopippuria
1 l vettä tai kalalientä
70 g tomaattipyreetä
1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan mehu tai 1-2 dl kuivaa valkoviiniä
noin 600 g ruodotonta kalaa (kuhaa, ahventa, siikaa, kirjolohta, lohta tai nieriää)
1 tl suolaa
tilliä ja persiljaa

1. Kuori tai huuhdo kasvikset. Silppua sipuli, suikaloi purjo, viipaloi, porkkana, palsternakka ja selleri. Voit kullotta kasviksia hetken aikaa öljyssä, jolloin se saa täyteläisemmän maun. Lisää mausteet ja liemi ( esim. kalan ruodoista keitetty) ja keitä 15-20 min.
2. Lisää mausteeksi tomaattipyreetä, hienonnettu valkosipuli ja sitruunan mehu tai valkoviini sekä suola. Tarkista maku ja kuumenna keitto kiehuvaksi.
3. Poista kalafileestä ruodot ja paloittele kala parin sentin kuutioiksi tai sopiviksi suupaloiksi. Keittoon tulee hieno maku, jos siihen käytetään kahta tai useampaa kalalajia. Lisää kalapalat ja pienennä lämpöä. Kalapalat kypsyvät kuumassa liemessä muutamassa minuutissa, vaikka liemi ei enää kiehu.
4. Lisää keittoon runsaasti hienonnettua tilliä ja persiljaa. Keittoon voi lisätä perunoita tai alkukesän tuoreita kasviksia kuten kyssäkaalia ja makua tehostaa kalafondilla, ruohosipulilla, lipstikalla tai saksankirvelillä.

Terää keittoon antaa muutama tippa Tabascoa tai valkosipulin ja basilikan maustama chilikastike. Kasvispohjainen keitto on kätevä kevään erilaisiin juhliin, talkoisiin tai mökkievääksi. Keitto vain kuumennetaan ja se maistuu sellaisenaan tai sitten siihen lisätään kalapalat tai vaikkapa savukinkkua tai makkaraa.

Sisarussämpylät noin 36 kpl

6 dl haaleaa vettä
50 g tuorehiivaa
2 rkl vaaleaa leivontasiirappia
1 tl suolaa
2 dl auringonkukansiemeniä
1-2 dl hiehautettua, hienoksi hakattua nokkosta tai 150 g pakastepinaattia
noin 1 kg sämpyläjauhoja
0,5 dl öljyä

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja 6 dl sämpyläjauhoja. Sekoita ainekset velliksi, peitä kulho ja anna taikinajuuren olla huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
2. Huuhdo tuoreet nokkoset, kiehauta vedessä, kasta kylmään veteen, valuta ja leikkaa hienoksi.
3. Lisää taikinajuureen nokkos- tai sulatettu pinaattisilppu, suola, auringonkukansiemenet ja vähitellen sämpyläjauhoja. Vaivaa hyvin ja lisää öljy ja tarpeen mukaan jauhoja. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 15 minuuttia.
4. Sirottele leivinalustalle vähän jauhoja, vaivaa taikina ja jaa se 30 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle pellille soikeaan tai pyöreään muotoon siten, että sämpylät ovat lähekkäin toisiaan, mutta eivät kosketa toisiaan. Kohotessaan ne tarttuvat kiinni toisiinsa. Anna sämpylöiden kohota liinalla peitettynä vielä vielä 15-20 minuuttia.
5. Paista 200 asteessa sisarussämpylöitä 15-20 minuuttia ja yksittäisiä sämpylöitä 10-12 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä leivinliinalla peitettynä.

Lue myös:

    Uusimmat