3 dl karkeaa omenaraastetta tai 2 dl omenasosetta
3 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
1-2 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 rkl anista
0,5 dl öljyä
n. 9 dl sämpyläjauhoja
100 g valkosipulista kevyttuorejuustoa
1 puserrerttu valkosipulin kynsi
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl silputtua basilikaa tai persiljaa
munaa
auringonkukan siemeniä
pellavansiemeniä
1. Sekoita omenaraasteen joukkoon kädenlämpöinen maito ja liuota siihen hiiva.
2. Lisää suola, siirappi, rouhittu anis ja öljy.
3. Alusta taikinaan jauhot. Taikina saa olla melko tiivistä koska omena löystyttää sitä kohoamisen aikana.
4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä. Voitele pitkänomainen vuoka.
5. Valmista täyte sekoittamalla kaikki aineet keskenään.
6. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Jaa toinen taikina vielä kahteen osaan.
7. Kauli taikinapala vuoan pituiseksi ja noin 15 cm leveäksi levyksi ja levitä sille puolet täytteestä. Kääri rullaksi.
8. Valmista toinen puoli taikinasta rullaksi samalla tavalla. Letitä rullat keskenään ja nosta voideltuun vuokaan.
9. Valmista lopputaikina leiväksi ilman täytettä, letittäen kahdella tai kolmella säikeellä.
10. Leivät mahtuvat samalle pellille paistumaan. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettyinä.
11. Voitele leivät munalla ja ripottele pinnalle vuorotellen seesamin- sekä auringonkukansiemeniä.
12. Paista leipiä 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla, letitettyä leipää noin 30 minuuttia ja täytettyä vuokaleipää 35-40 minuuttia.
- Toim. Kaarina Roininen