13.6.2002 Salaatteja mm. puutarhajuhliin

Salaatteja puutarhajuhlaan grillatun broilerin, lihan ja/tai kasvisten ja hyvän leivän seuraksi. Puutarhajuhlissa ja useimpien ruokien kanssa maistuu kylmä ja raikas roseviini.

Varhaisperuna-katkarapusalaatti

600-800 g pieniä varhaisperunoita
vähän sipulin naattia
1 dl hienonnettua tilliä
150-300 g isoja kuorittuja katkarapuja
10-15 retiisiä

3 rkl valkoviini-, vaaleaa balsamietikkaa tai sitruunamehua
ripaus suolaa
mustapippuria
7-8 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1. Harjaa perunat ja keitä ne kovankypsiksi suolalla ja tillinvarsilla maustetussa vedessä. Puolita tai jaa perunat neljään osaan koosta riippuen ja kaada kastike päälle. Ripottele sekaan vielä osa tillistä ja silputtu sipulin naatti. Anna jäähtyä ja makustua. Jos olet keittänyt varhaisperunoita ja niitä on jäänyt yli, voit tietysti sekoittaa kastikkeen kylmien perunoiden joukkoon.
2. Leikkaa retiisit viipaleiksi. Anna katkarapujen sulaa kohmeisiksi ja valuta neste pois. 3. Sekoita retiisiviipaleet, katkaravut ja loput tillistä perunoiden joukkoon. Tarjoa kylmänä.

Vesimelonisalaatti

lohko vesimelonia
2-3 keltaista tomaattia
tuoretta minttua
vähän mustapippuria myllystä
liraus öljyä tai vähän esim. appelsiinimehua

1. Viipaloi meloni, poista kuoriosa ja siemenet, jos niitä on. Leikkaa viipaleet kuutioksi.
2. Lohko tai kuutioi tomaatit. Silppua minttu.
3. Sekoita kaikki aineet ja kostuta tilkalla öljyä tai mehua.

Marinoidut pavut

2 prk vihreitä papuja
2 dl oliiveilla ja yrteillä tai chilillä maustettua ketsuppia
basilikaa tai oreganoa

1. Valuta pavut hyvin.
2. Kaada päälle ketsuppi, sekoita varovasti ja anna marinoitua mielellään muutama tunti.
3. Nosta kauniisti tarjoiluvadille ja koristele yrtinoksilla.

Herne-porkkanasalaatti


2 dl hernerouhetta (kuivatuote)
vettä
3-5 porkkanaa
ripaus suolaa
2-3 rkl sitruunamehua
2-3 rkl öljyä
timjamia

1. Kaada hernrouheen päälle vettä ja anna sen turvota noin 1 tunti. Valuta.
2. Kuori tai raaputa ja raasta porkkanat tai veistele niistä lastuja perunankuorimaveitsellä.
3. Sekoita porkkana, hernerouhe, sitruunamehu ja öljy keskenään. Mausta suolalla ja tuoreella timjamilla.

Kaalisalaatti


½ -1 varhaiskaali
1-2 tlk ananasmurskaa tai paloja omassa liemessään

1. Suikaloi tai raasta kaali hienoksi.
2. Sekoita joukkoon ananas liemineen. Anna maustua jääkaapissa hetken aikaa ennen tarjoilua.

Lue myös:

    Uusimmat