11 laudaturin Jere: Pitkän matematiikan eximia oli suuri pettymys

Ylioppilaskirjoitusten laudatur-ennätyksen tehnyt Jere Järlström on onnellinen nuori mies, vaikkei kaikki mennytkään aivan käsikirjoituksen mukaan. Järlström kirjoitti kaikkiaan 12 ainetta, mutta suureksi pettymykseksi lempiaine pitkä matematiikka jäi "vain" eximiaksi.

Harmi jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi.

- Oli se tietysti aluksi suuri pettymys, mutta kyllä siitä aika äkkiä pääsee yli. Varsinkin nyt kun on tällainen tulos. E on hieno tulos, niin sanottu vanha ällä, eli en ole muuta kuin onnellinen, Järlström hehkuttaa.

Ei korotusaikeita

Järlström ei suunnittele matematiikan eximian korottamista.

- Se on minun mielestäni turhaa. Yo-kirjoitukset olivat tässä. Jatkan eteenpäin omassa elämässäni ja opiskeluissani. Olen tosi tyytyväinen näihin enkä jää miettimään yhtään, Järlström toteaa kypsästi.

Matematiikan yo-koe liian helppo

Onnesta ja menestyksestä huolimatta eximian tuoma pettymys kirvoittaa Järlsrömiltä myös pientä kritiikkiä ylioppilastutkintolautakuntaa kohtaan.

Järlströmin mukaan helppo koe rokottaa huolimattomuusvirheistä suhteettoman paljon.

- Ylioppilaskokeet ovat olleet viime vuosina aika helppoja. Monet opettajatkin ovat arvostelleet niitä sen takia, että sellaisia kokelaita, joilla tulee huolimattomuusvirheitä, rankaistaan, vaikka heillä olisi enemmän taitoa ratkaista vaikeampiakin tehtäviä, Järlström puntaroi.

Vaikka siis Järlströmin unelma 12 laudaturista kaatui huolimattomuuteen, myöntää hän auliisti omat virheensä.

- Onhan huolimattomuuskin yksi tapa tehdä virheitä ja ihan yhtäläinen kuin se, että ei osaa ratkaista jotain tehtävää. Niitä kaikkia mitataan yo-kokeessa.

Kauppatieteet kiinnostavat

Erinomaisesti sujuneiden kirjoitusten jälkeen Järlström on ottanut rennosti. Hakupapereita hän on kuitenkin lähetellyt ulkomaita myöten. Järlström on hakenut Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun opiskelemaan kauppatieteitä. Ulkomaista kiinnostaa Kanada, Yhdysvallat, Hollanti ja Australia.

Ennen opintojen aloittamista on kuitenkin suunnitelmissa kesätyöt ulkomailla.

Mihin elämä vie, antaa viedä

11 laudaturia kirjoittanut Jere Järlström ei vielä tiedä, mikä hänestä tulee isona.

- Mihin elämä vie, antaa viedä, mutta toivottavasti pitkälle pääsisi, se on toive, sympaattinen nuori mies kiteyttää.

Katso Hannu Alstan juttu Torniosta

Lue myös:

    Uusimmat