Ruokasalaattien valmistaminen lähtee itse salaatin maustamisesta. Yksinkertaisimmillaan ruokaisan salaatin pohjana on oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla maustettu revitty salaatti. Yhdistelemällä eri salaattilajikkeita, vihanneksia ja pääraaka-aineita voi rakentaa lukemattomia erilaisia salaattimuunnoksia. Kaupoista on nykyisin saatavilla kasvava valikoima uusia salaattilajikkeita.
Eri salaattilajikkeita:
Jääsalaatti, jäävuorisalaatti, roomansalaatti, lollo rosso, frisee salaatti, rucola, punasikuri, endiivi
Vaihtelua versoilla ja iduilla:
Herneenversot, auringonkukanversot, mung-pavun idut, sinimailasen idut, vehnänoras
Ruokasalaatin perusohje
erilaisia salaatteja
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
(balsamiviinietikkaa, valkoviinietikkaa, sitruunamehua)
Pese ja revi salaatit kulhoon. Lorauta päälle tilkka oliiviöljyä, ripottele suolaa ja rouhi mustapippuria. Mausta halutessasi vielä etikalla tai sitruunamehulla. Sekoita ilmavasti juuri ennen tarjoilua. Laita salaatti vadille tai annoslautasille. Kokoa päälle muut raaka-aineet.
Suomisalaatti
- hillotut sipulit
- viikonlopusta jääneet paistetut marinoidut silakkapihvit tai savukalaa tai kylmäsavukalaa + maustettu "kermaviilinökö" mehukkuudeksi