10 yleisintä kokkausmokaa – vältä näitä virheitä

50-luvulla vaimon kuului valmistautua miehen kotiintuloon koko päivä, mutta suuttua ei saanut, jos ukko paineli mieluummin baarin puolelle.
Julkaistu 12.03.2012 12:37

Tunnetko olevasi täysi tumpelo keittiössä? Epäonnistuvatko pihvisi jatkuvasti ja maistuuko ruoka liian vaisulta? Katso 10 yleisintä keittiömokaa ja tiedät, miten voit välttyä kokkauskatastrofilta.

1. Et muista kerätä aineksia kokoon ennen ruoanlaittoa

Käykö sinulle usein niin, että suolan sijaan ruokaan lipsahtaakin sokeria tai vehnäjauhopurkki paljastuukin liian myöhään maissitärkkelykseksi? Seuraavan kerran, kun aloitat kokkaamisen, kerää ensimmäiseksi kokoon kaikki tarvittavat ainekset ja pilko ne valmiiksi niiltä osin kuin on mahdollista. Laita pöydälle valmiiksi myös työvälineet. Tätä kutsutaan ammattikeittiössä misaukseksi, joka tulee ranskankielen ilmauksesta "mise en place".

2. Et varaa tarpeeksi aikaa ruoanlaitolle

Helpoin tapa pilata maittava illallinen on kiirehtiä liikaa ruoanlaitossa. Jos tiedät etukäteen, että reseptin kanssa saattaa tulla haasteita tai annoksesi vaatii kahden tunnin kypsytyksen uunissa, varaa ruoanlaitolle tarpeeksi aikaa. Vaihtoehtoisesti voit myös valita nopeamman reseptin. Pääasia on, että tutustut reseptiin etukäteen ja tiedostat vaadittavan ajan.

3. Pannulla on liikaa aineksia

Lihasi eivät ruskistu ikinä, jos paistinpannusi on tungettu täyteen pihvejä tai lihasuikaleita. Lihat päästävät tällöin liikaa nestettä pannuun ja pinta ei ruskistu. Ruskista siis lihat useammassa erässä tai käytä kahta pannua samaan aikaan.

4. Pannusi ei ole tarpeeksi kuuma

Kuva: ColourboxColourbox

Toinen syy, miksi lihasi ei kypsy oikein on se, että pannusi saattaa olla liian kylmä, kun laitat lihat paistumaan. Pidä huoli, että pannu saa kuumeta rauhassa ja lisää vasta sitten öljy. Kun öljy alkaa kimmeltää, lisää liha pannuun. Kuivaa myös liha ennen pannulle laittamista kevyesti talouspaperilla.

5. Käytät vanhoja aineksia

Kappas! Kaapin perukoilta löytyi vanhoja yrttejä ja leivinjauhetta, niitähän voi käyttää, vaikka parasta ennen –merkintä meni umpeen vuonna 1996. Vanhojen kuivattujen yrttien ja mausteiden ja leivinjauheen käyttö saa ruokasi maistumaan vaisulta, eivätkä kakut kohoa toivotulla tavalla. Kuivattuja yrttejä saisi säilyttää kaapissa korkeintaan puoli vuotta. Sen jälkeen maku vaimenee. Kylmässä ja kuivassa säilytetty leivinjauhe kestää kolmesta kuuteen kuukauteen. Älä myöskään missään nimessä käytä vanhaa lihaa, juustoa tai viinejä.

6. Kypsennät vihannekset ylikypsiksi

Vihannesten ylikypsyminen pilaa yleensä annoksen. Pehmeät ja niljakkaat porkkanat tai kukkakaalit eivät houkuttele syöjiä maullaan ja koostumuksellaan. Keitä vihannekset suolatussa, kovaa kiehuvassa vedessä. Kun vihannekset ovat kypsiä, ota ne kattilasta ja uita vielä jääkylmässä vedessä. Tämä lopettaa vihannesten kypsymisen.

7. Liikaa suolaa ruoassa

Suolaa saa syödä.

Muista maistella ruokaa usein kokkausvaiheessa. Muuten vaarana on, että lisäät ruokaan vanhasta tottumuksesta suolaa, vaikka ruoka-aineesi sisältävät jo itsessään sitä. Jos vahinko on kuitenkin jo tapahtunut, voit yrittää lieventää suolapitoisuutta lisäämällä ruokaan esimerkiksi viinietikaa, sitruunamehua tai sokeria. Vettäkin voi lisätä tiettyihin ruokiin, kuten keittoihin.

8. Lihasi on liian kylmää

Ihmetteletkö usein, miksi liha on jäänyt raa’aksi sisältä ja ylikypsäksi päältä? Tämä johtuu luultavasti siitä, että olet paistanut lihan liian kylmänä. Ota siis liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön, ennen kuin alat paistaa sitä. Tämä kaikkiin lihoihin ja kalaan.

9. Hups, siivilöinti unohtui

Kakustasi piti tulla täydellinen, mutta paistamisen jälkeen huomaat ikäviä kokkareita taikinassa. Tämä johtuu siitä, että olet unohtanut siivilöidä sokerin tai kaakaojauheen ennen taikinan tekemistä. Lisää siis nämä ainekset siivilän kautta kulhoon, niin kokkareita ei synny!

10. "Ei näitä tarvitse mitata…"

Ruoka-aineiden mittaaminen kannattaa aina, kun kyse on leivonnasta, ellet sitten satu olemaan ammattilaiskokki. Jos jätät tärkeät ainekset mittaamatta, tulee kekseistäsi joskus veteliä, joskus liian rapeita. Punnitse ja mittaa aina kuivat ainekset. Erityisesti jauho kannattaa punnita, sillä jauhokupillisen paino saattaa vaihdella paljonkin. Älä siis luota aina desilitramittaan!

Lähde: The Daily Meal

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle