Galileo, Newton ja Kepler mullistivat maailmankuvaa ja järisyttivät uskonnollisia arvoja 1500-luvun lopulla, kun maailmankaikkeuden rajattomuuden oivaltaminen toi ihmisen kasvokkain rajattoman tilan kanssa. Barokin konsepti liikkeestä yhä laajenevassa tilassa vaikutti voimakkaasti ajan arkkitehtuurin ja sen kautta puutarhataiteeseen, jossa korostettiin illuusiota todellisuuden kustannuksella.
Aurinkokuningas Ludvig XIV:n (1638-1715) aikakausi oli läpimurron aikaa puutarhataiteen kehitykselle. Sen suureellisuuden, jota kuningas vaati linnansa tueksi rakennetulta puutarhalta, tuli toimia esikuvana koko Euroopassa. 1600-luvun ranskalainen puutarhataide muuttaakin luonnon kontrolloiduksi taideteokseksi, joka on arkkitehtuurin ja puutarhataiteen liitto. Puutarhataiteen ja arkkitehtuurin yhteistyön välttämättömyyttä korostettiin, ja puutarhalle asetettiin kolme taiteellista vaatimusta: oikeat suhteet pituuden, leveyden ja korkeuden välillä, symmetria sekä variaatio.
Tyylisuunnan avainsana on parterri, joka muotoiltiin poikkeuksetta puksipuusta ja oli täysin sidottu arkkitehtuuriin. Muut kaksi keskeistä osaa ovat bosketti ja puukujanne. Kaikki barokkipuutarhan elementit tunnettiin jo renessanssin aikana, mutta geometrisistä muodoista parterri kehittyi aivan uudelle tasolle: pensaat leikattiin huolella kuvioihin, jotka muistuttavat aikakaudelle tyypillisiä kankaiden kirjailumalleja tai sukujen vaakunoita. Toisin kuin renessanssin parterria, barokin parterria oli tarkoitus ihailla rakennuksen ylemmistä kerroksista.
Barokki Suomessa
Ruotsalainen aatelisto alkoi rakentaa 1600-luvulla puutarhoja eurooppalaisen mallin mukaan. Laajan kansainvälistymisen myötä Ruotsiin ja Suomeen saapui muun muassa Hollannista, Ranskasta ja Saksasta sotilaita ja kauppiaita, jotka perustivat omia puutarhoja ja esimerkiksi saksalaissyntyisen suurkauppiaan Frans Stockmannin omistaman, Porvoon lähellä sijainneen Ånäsin tilan yhteydessä oli 1600-luvulla merkittävä puutarha. Uudet ajatukset kulkeutuivat Suomeen myös ulkomailla opiskelleiden suomalaisnuorten mukana.
Suomalaisten kartanoiden tiluskarttoja on säilynyt jonkin verran 1650-luvulta lähtien ja niissä näkyy myös kasvimaita ja hedelmätarhoja. Puutarhojen yksityiskohdista ei ole kuitenkaan säilynyt paljonkaan tietoa. Eräässä 1670-luvulta olevassa piirustuksessa näkyy sommittelua pohjoismaiseen tapaan, jossa hyötytarha ja kortteleista koostuva koristetarha sijaitsivat erillisinä. Tällainen ranskalaisvaikutteinen muotoilu yleistyi meillä kuitenkin vasta myöhemmin.
Turun akatemian yhteyteen perustettiin 1640-luvulla puutarha, josta kehittyi myöhemmin Suomen ensimmäinen kasvitieteellinen puutarha. Puutarhaviljelyn ripeä kehitys tyrehtyi jo 1600-luvun loppupuolella aateliston rahatilanteen kiristyessä. Vuosisadan loppuun ajoittuivat suuret kuolonvuodet (1696-1697), jolloin kolmannes Suomen väestöstä menehtyi joko nälkään tai kulkutauteihin. Heti tämän jälkeen syttyi suuri Pohjan sota (1700 -1721) ja sitä seurasivat ensin erittäin kylmä talvi, joka tappoi kotimaisiakin lehtipuita sekä lopulta kaiken huipuksi katovuodet. Samaan aikaan sodan kanssa alkoi isoviha (1713-1721), jolloin venäläiset miehittivät Suomen. Vetäytyessään he veivät mukaansa kaiken, minkä irti saivat. Lopputulos oli, että Suomen suurimmaksi osaksi kokemusperäinen puutarhatietous katosi lähes täysin näiden vuosien aikana.
(Pioni 10.4.2007)
Uusimmat
-
23:10
Israelin presidentti: Iran on Israelille jatkuva uhka – MTV seuraa
-
22:56
Tässä on illan oikea lottorivi
-
22:54
MTV Tel Avivissa: Israel valmistautumassa kostoiskuun Irania vastaan – "Siitä tulee tehokas"
-
22:51
Arttu Hyryn NHL-kohtalo selvisi
-
21:42
Uutta tietoa pelottavasti tuupertuneesta AC Oulun pelaajasta – tutkimuksista huojentava viesti
-
21:39
Poliisilla etsintä käynnissä kadonneen naisen löytämiseksi Salossa
-
21:39
SM-liigaluotsi ärähti tuomaritoiminnasta – "Uudet säännöt on heitetty romukoppaan"
-
21:36
Keuhkosyövän etenemistä hidastavalle lääkekokeilulle suitsutusta: ”Syöpätutkimuksen kulta-aika”
-
21:20
Mönkijä kaatui kuljettajan päälle kohtalokkain seurauksin Kotkassa
-
21:09
Raimo Helminen ruoski itseään
-
21:00
Masked Singer Suomi -paljastus löi etsivät ällikällä
-
20:41
Upea paluuottelu pisti HIFK-vahdin koville – "Olin niin hapoilla, etten tiedä mitä tapahtui"
-
20:33
Pelottava tilanne Veikkausliigassa: AC Oulun pelaaja tuupertui maahan – ambulanssi kentälle
-
20:25
SM-liigakapteenilta tuskainen purkaus joukkueensa tilanteesta – "Ollaan aika syvällä"
-
20:07
Museot ihmeissään: Yleisöä pitäisi houkutella ja samalla tukea höylätään
-
20:06
Prahan NHL-pelissä kylmäävä taklaustilanne – Erik Haula alusti upean merkkipaaluosuman
-
20:03
Raastaako kumppanin sänki ihosi ruvelle? Älä tee tätä virhettä
-
20:00
Vuosi sitten rakastuneet maajussi-Sami ja Elina edistävät suhdettaan: "Meidän talven suunnitelma"
-
19:34
SM-liigassa ruma murskatappio – ruotsalaisvalmentajan joukkue kyntää karulla tavalla
-
19:33
Missä kaikki ovat? Tutkijat simuloivat mahdollisten muukalaissivilisaatioiden kehitystä ja päätyivät synkkään tulokseen
-
Lataa lisää