10 000 euroa vuodessa - hiv-estolääkitys tuskin Suomeen

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus hi-viruksen leviämisen estämiseksi on Suomessa hyvin vaikeasti toteuttavissa, sanoo Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen.

WHO suosittelee, että homomiehet alkaisivat käyttää hiv-estolääkitystä. Tällä tavoin voitaisiin välttää arviolta miljoona tartuntaa kymmenen vuoden aikana.

Lääkäri: WHO:n suositus ei tarkoita automaattilääkitystä homomiehille

Maailman terveysjärjestö WHO:n uutta suositusta ei tule tulkita niin, että kaikkien homomiesten pitäisi aloittaa hiv-estolääkitys. Näin sanoo dosentti Matti Ristola Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioklinikalta.

Ristolan mukaan WHO suosittelee, että miesten välistä seksiä harrastavat harkitsevat estolääkitystä yhtenä vaihtoehtona.  

Euroopassa kyseistä lääkettä ei virallisesti edes määrätä hiv-tartunnan ennaltaehkäisyyn, Ristola huomauttaa.

(STT)

Kerosen mukaan WHO:n suosituksen toteuttaminen Suomessa on vaikeaa kahdesta syystä. Ensinnäkin lääkettä ei Euroopassa saa käyttää ennaltaehkäisyyn. Lääkettä käytetään Euroopassa jälkihoitoon.

– Toisekseen tämä on aika kallis lääkitys. Se maksaa noin 10 000 euroa vuosi per henkilö. Kovin laajana toimenpiteenä se ei ehkä ole tehokkain tapa ehkäistä hiv:tä Suomessa, jossa on hyvin pienet tartuntojen saaneiden määrät.

Vuosittain Suomessa hiv todetaan 150-200 ihmisellä. Suurin riskiryhmä Suomessa ovat miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa.

– Suomessa on viime vuosina ollut aika paljon perinteisten tartuntaryhmien ulkopuolisia tartuntoja. Lähinnä miehillä, jotka matkailevat paljon kohteisiin, joissa harrastetaan paljon seksiä seksialan ammattilaisten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja