Mainos

1.5. Rytmi puutarhassa

Rytmi on ollut osa puutarhaa aina siitä lähtien kun puutarhoja on suunniteltu. Rytmin tehtävä on tuoda puutarhaan mielenkiintoa ja ryhtiä ja se myös jäsentää puutarhaa. Puutarhan jokaisesta aikakaudesta löytää rytmin - esimerkiksi barokissa se ilmeni muotoon leikattujen, eri korkuisten pensasaitojen muodoissa.

Puutarhasuunnittelija Gertrud Jekyll ja arkkitehti, maisemasuunnittelija Edwin Lutyens muodostivat merkittävän parivaljakon englantilaisen puutarhasuunnittelun historiassa. Jekyll ja Lutyens tutustuivat ja alkoivat tehdä yhteistyötä 1800-luvun lopulla. Heidän yhteistyönsä toi englantilaiseen puutarhasuunnitteluun - ja samalla rytmiin - uusia perspektiivejä.

Jekyll suosi suunnitelmissaan luonnollisuutta, mutta Lutyensin kanssa toimiessaan hän yhdisti luonnonmukaisuuden Lutyensin muodollisuuteen: Lutyens suunnitteli muodon ja Jekyll täytti ja väritti sen. Tämän yhteistyön hedelmät lukeutuivat Arts and Crafts- tyyliin, joka kuului moderniin puutarhataiteeseen, ja se on yksi nykyaikaisen puutarhasuunnittelun perustoista. Siinä yhdistyivät muodolliset arkkitehtoniset elementit ja yksityiskohdat sekä Jekyllin maalauksellinen tyyli tarkoin harkittuine väreineen ja kukkimisaikatauluineen.

Taimien rennot versot ryhdikkäillä köynnöstuilla - puutarhan omaa rytmikieltä

Suloinen pikkupiha on laitettu muuten kuntoon - siellä on käytetty oikein kivasti erilaisia vanhoja pensaita ja puita ja nurmialue on selkeä - mutta yksi pieni alue on vielä tekemättä. Varsin ränsistynyt istutusalue pannaan nyt uuteen uskoon ja jotta siihenkin saadaan rytmiä, reunalle laitetaan kolme tolppaa.

Suunnitelmassa käytetään hyväksi olemassa olevaa siistiä, puista tehtyä rajausta. Kaikki entiset kasvit poistetaan. Vain yksi hortensia mahdollisesti jätetään, samoin seinällä kasvava muratti. Vanhan kasvualustan joukkoon sekoitetaan uutta multaa.

Aidan vierus on varjossa, joten sinne istutetaan varjossa viihtyviä kasveja. Puuseipäät pystytetään tasavälein reunalle ja niiden tyvelle istutetaan köynnöksiä. Katseenvangitsijalle tehdään graniittikivistä jalusta.

Köynnöstuiksi valittujen kolmen seipään yläpäähän porataan yläpäähän viistosti kolme reikää pienempien keppien - eräänlaisten oksien - kiinnittämistä varten. Seipäiden huippuun ruuvataan koristeeksi puupallot - vaihtoehtoisesti pallot voi korvata esimerkiksi saviruukuilla, jotka kiinnitetään ylösalaisin tolppien nokkaan. Tolpat maalataan samalla tumman vihreällä sävyllä, jota löytyy myös talon yksityiskohdista.

Köynnöstuen oksien päihin ripustetaan kettinki kiertämään tolppa. Se antaa tuille näköä ja köynnöksille tarttumapintaa. Valmiit tolpat pystytettiin paikoilleen - tässä muuten todettiin, kuinka paljon helpompaa pystytysreikien tekeminen on maakairalla kuin rautakangella.

Katseenvangitsijaksi valittiin Buddha-patsas, jonka alle tehtiin jalusta graniittikivistä. Se rauhoittaa kokonaisuutta. Ajan kanssa se patinoituu ja muuttuu vain paremmaksi ja paremmaksi.

Valkoisilla kukilla piirretään viileää herkkyyttä ja tyylikkyyttä istutusalueelle

Istutusalue on mielenkiintoisesti kahtiajakoinen, sillä sen takaosassa on selkeä varjon alue ja etuosa on yhtä selvästi aurinkoinen. Kasvien värimaailma on tällä kertaa valkoinen - yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: jaloakileija kukkii punertavin kukin.

Varjossa viihtyviä:

Tarhajouluruusu - Helleborus-lajikkeet Kellertävän vihertävät tai purppuranpunaiset, metallinkiiltoiset kukat avautuvat huhti- toukokuussa. Viihtyy puolivarjoisassa tai varjoisassa paikassa, joka on viileä tai kohtalaisen lämmin. Maaperän tulee olla tuore, multava, savinen ja kalkkipitoinen. Annetaan kasvurauha. - Jouluruusu on meillä aika arka. Sitä kannattaa kuitenkin kokeilla; itse olen sen saanut viihtymään muutamia talvia.
Palloesikko - Primula denticulata Toukokuussa kukkivalla palloesikolla on vaalean- tai tummanlilat tai valkoiset kukat. Kasvupaikka saa olla puolivarjoinen, tuoreella kasvualustalla myös aurinkoinen ja viileä, ei paahteinen. Maaperä tuore tai kostea, multava ja savinen. - Palloesikot ovat siitä mukavia, että ne sopivat puolivarjosta aivan varjoon ja tuovat hienosti valoisuutta istutusalueen pimeimpiin kohtiin.

Taustalle istutetaan saniaista kivaksi kontrastiksi ja luomaan syvyysvaikutelmaa valkokukkaisille perennoille:

Kotkansiipi - Matteuccia struthiopteris on komea puolivarjon tai varjon saniainen, joka viihtyy normaalista märkään maahan. Sen koristearvo perustuu lehtiin.

Puolivarjossa viihtyviä:

Kevätpikkusydän - Dicentra eximia kukkii touko-kesäkuussa pastellin karmiininpunaisin kukin. Kasvupaikka puolivarjoinen ja viileä; ilman kosteus suuri. Maaperän tulee olla tuore, kuohkea ja multava.
Kuunlilja - Hosta lajikkeet Yksi kaikkein hienoimmista lehtiperennoista kukkii kesä-elokuussa valkoisin, violetinsinisin, liloin tai purppuranvioletein kukin. Kasvupaikan tulee olla puolivarjoinen tai varjoinen lehtien värin mukaan, viileä, ilman- ja maaperän kosteuden on oltava kohtalainen. Useille lajeille sopii myös aurinkoinen tai kuivahko paikka. Kasvualusta tuore, multava, savensekainen. Annetaan kasvurauha.
Herttavuorenkilpi - Bergenia cordifolia kukkii touko-kesäkuussa roosan tai valkoisin kukin. Viihtyy auringosta varjoon ja on maaperän suhteen vaatimaton.
Särkynyt sydän - Dicentra spectabilis roosan-valkeat tai valkoiset kukat kesäkuussa. Kasvaa puolivarjoisassa ja normaalissa maassa. Annetaan kasvurauha.

Auringossa viihtyviä:

Tarhapäivänlilja - Hemerocallis-lajikkeet kukkii aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla kesä-elokuussa. Värivaihtoehtoja on paljon, Kasvualustan tulee olla kuivahko tai tuore, myös kostea, paras on runsasravinteinen savimaa. - Näistä tehdään alueelle kolmen kasvin ryhmä.
Karpaattienkello - Campanula carpatica Pitkään heinä-elokuussa valkoisin, violetein tai sinisin kukkiva kasvi on suositeltava aurinkoiselle, lämpimälle ja hyvin vettä läpäisevälle paikalle. Sopii hyvin penkin reunalle.
Talvisaippo - Iberis sempervirens Auringossa touko-kesäkuussa valkoisin kukin kukkiva, ikivihreä puolipensas on lämpimän ja kuivan tai tuoreen, vettä läpäisevän ja vähämultaisen paikan kasvi.

Köynnössalkoihin valittiin köynnösruusuja, nekin tietysti valkokukkaisia:

Köynnösruusu - Rosa «New Dawn« Menestymisvyöhyke: suojattuna kohtalaisesti vyöhykkeillä I-III. Voimakastuoksuinen «New Dawn« kukkii heinäkuusta myöhäiseen syksyyn
Jaloakileija - Aquilegia -lajikkeet Kukkii puolivarjoisassa paikassa kesä-heinäkuussa monen värisin kukin. Kasvupaikan tulee olla valoisa tai puolivarjoinen, ei paahteinen. Maaperä tuore ja multava.

Kaikki kasvit ovat suhteellisen helppohoitoisia. Keskeisin asia on kastelu, kastelu... ja vielä kerran kastelu. Jossain vaiheessa näitä voi lannoittaa, mutta ei mielellään kovin typpipitoisella lannoitteella, koska silloin menetetään kukintaa lehtien kasvun kustannuksella.

Kustannukset:

Tolpat: 40 €
Kasvit: 200 €
Buddha: 40 €
Yhteensä: 280 €

(Pioni 1.5.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.